Primarul din Valea Mare, abuz după abuz. Întârzieri la plata indemnizaţiilor de handicap şi gaură în buget

Aflat la cel de-al doilea mandat, primarul localităţii Valea Mare, Gheorghe Ristea, a ajuns să se creadă Dumnezeul comunei, dând sau luând drepturi după cum îl taie pe el capul, fără să-i pese că încalcă legea sau că îi face pe localnici să sufere. Cazul zecilor de persoane cu handicap din localitate care au întâmpinat Sărbătorile de Iarnă cu buzunarele goale pentru că primăria nu le-a plătit indemnizaţiile prevăzute de lege luni la rând este strigător la cer. În timp ce oamenii cu dizabilităţi erau disperaţi că n-au ce pune pe masa de Crăciun, la clădirea primăriei se executau de zor lucrări pentru reabilitarea termică a imobilului, iar în spatele căminului cultural prindea contur un teren de mini-fotbal, acolo unde va putea şi edilul să-şi mai dezmorţească oasele din când în când, la câte o miuţă cu tinerii cărora le va putea spune, între două şuturi, să nu uite să-l voteze la localele din iunie, când el speră să mai prindă un mandat de primar.

Nu este greu să ne imaginăm disperarea unor oameni care aşteaptă Crăciunul şi Anul Nou fără o leţcaie în buzunar. Aşa au întâmpinat Crăciunul, luna trecută, 44 de persoane cu dizabilităţi din Valea Mare, cărora primăria nu le mai plătise indemnizaţiile din septembrie 2015. A fost nevoie ca reprezentantul sindical al persoanelor cu handicap din Olt să intre în greva foamei şi ca prefectul judeţului, Silviu Neacşu, să se deplaseze în comună pentru ca primarul-dumnezeu Gheorghe Ristea să aprobe plata indemnizaţiei pe jumătate de lună (drepturi aferente lunii septembrie 2015) în data de 27 decembrie. Şi asta după ce împuternicitul sindical al acestor oameni, Gheorghe Pavel, a trimis adrese peste adrese tuturor instituţiilor publice responsabile la acest capitol şi a înroşit telefonul apelând Guvernul României şi Ministerul Muncii, de unde a primit informaţii că banii pentru acordarea acestor drepturi plecaseră către instituţiile din teritoriu. Potrivit articolului 43, aliniatul (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, „plata indemnizaţiei lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav”.

Contactat pe acest subiect, primarul din Valea Mare a recunoscut că există întârzieri şi a promis că în februarie, după rectificarea bugetului, aceste plăţi vor fi efectuate la zi. Asta nu va putea şterge suferinţa celor 44 de persoane cu dizabilităţi care au simţit sărăcia în momente în care omul face tot posibilul să se simtă bine.

Investiţii anapoda

În timp ce beneficiarii Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap erau ţinuţi cu ochii-n soare, Primăria Valea Mare cheltuia bani publici pe lucrări anapoda. Până prin decembrie s-a lucrat de zor la reabilitarea termică a imobilului în care funcţionează sediul primăriei, deşi astfel de lucrări se fac nu în miez de iarnă. În paralel cu aceste lucrări, primăria a investit şi într-un teren de mini-fotbal care a prins contur în spatele căminului cultural, acolo unde va putea şi edilul să-şi mai dezmorţească oasele din când în când, la câte o miuţă cu tinerii cărora le va putea spune, între două şuturi, să nu uite să-l voteze la localele din iunie, când el speră să mai prindă un mandat de primar. Una-i una, alta-i alta în privinţa capitolelor bugetare şi noi ştim asta, dar oamenii vorbesc că edilul cam încurcă priorităţile primăriei şi că administrarea fondurilor publice nu doar că lasă de dorit, dar că pe alocuri depăşeşte limitele legii.

Contactat şi pe marginea acestui subiect, Gheorghe Ristea a limpezit problema capitolelor bugetare, dar a cam scrântit-o în ceea ce priveşte prioritatea şi destinaţia terenului sportiv. „Nu are legătură una cu alta, banii pentru indemnizaţii vin de la guvern (deşi o parte din indemnizaţia de handicap este finanţată din bugetul local – n.r.), iar terenul de mini-fotbal a fost realizat cu bani de la bugetul local. Nu aveau copiii de la şcoală loc pentru orele de sport şi noi am realizat terenul acesta în vecinătatea căminului cultural”, a declarat edilul. Să mai spunem noi că şcoala nu se află în imediata vecinătate a terenului sportiv.

Gaură în buget

La drept vorbind, localnicii care pun la îndoială corectitudinea modului de cheltuire a banilor publici au dreptate. A spus-o în urmă cu aproape trei ani Curtea de Conturi, care a descoperit o gaură de peste şapte miliarde de lei vechi în primărie. Potrivit raportului Curţii de Conturi a României privind finanţele publice locale pe 2012, „la Unitatea Administrativ-Teritorială Valea Mare, pentru funcţiile de demnitate publică, funcţionari publici şi personal contractual, s-a acordat spor pentru condiţii vătămătoare, spor de dificultate şi spor de dispozitiv fără ca aceste sporuri să fie prevăzute de lege pentru funcţiile respective. De asemenea, salariile, sporurile şi celelalte drepturi salariale nu au fost diminuate cu procentul de 25% prevăzut de Legea 118/2010, în sumă de 716 mii lei”. În plus, auditorii Curţii de Conturi au descoperit în programul anual de investiţii publice mai multe obiective de investiţii introduse în program fără să aibă la bază documentaţii tehnico-economice aprobate potrivit dispoziţiilor legale.

Atacată în instanţă de primărie, Decizia nr. 26/12.06.2012 prin care Camera de Conturi Olt a dispus măsuri concrete pentru recuperarea banilor băgaţi ilegal în buzunare a rămas în picioare la Tribunalul Olt, unde magistraţii au menţinut cea mai mare parte a dispoziţiilor emise de auditorii Curţii de Conturi. Dosarul a ajuns, în octombrie 2015, la Curtea de Apel Craiova, unde părţile au făcut recurs, magistraţii craioveni amânând, recent, pronunţarea pentru data de 27 ianuarie. Să ne întoarcem în anul 2012 pentru a spune că funcţionarii primăriei au fost plătiţi gras în plin an electoral, când Gheorghe Ristea a mai câştigat un mandat de primar.

•••

După ce a prins vechime în funcţie, dar şi cheag cu peste 100 de hectare de terenuri agricole de care se ocupă fiica sa, primarul din Valea Mare nu a mai suportat, de la înălţimea poziţiei sale, să fie călcat pe bătătură de localnicii cu personalitate, chit că le-a cerut şi obţinut voturile în mai multe rânduri. Pe principiul „dacă nu eşti cu mine, eşti împotriva mea”, edilul a început un lung şir de abuzuri împotriva mai multor persoane. Pentru că soţul unei funcţionare din primărie nu l-a votat în 2012, aceasta a fost pusă pe liber. Pentru că asistentul personal al unei persoane cu handicap nu i-a mai fost pe plac edilului, acesta i-a desfăcut contractul de muncă. Brusc şi fără explicaţii. Despre toate acestea şi despre alte multe nelegiuiri ale primarului din Valea Mare vom oferi amănunte în ediţiile viitoare ale publicaţiei noastre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here