Asaltul virozelor în Olt: Alarmă şi recomandări de la Direcţia de Sănătate Publică

Numărul virozelor respiratorii este în creştere în această perioadă, motiv pentru care se impun anumite restricţii, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt. „Este bine să fim întotdeauna atenţi la alarmele de circulaţie virală, să încercăm să evităm persoanele contaminate, aglomeraţiile umane, colectivităţile, în măsura posibilităţilor, şi să respectăm cîteva reguli generale de prevenire”, spun specialiştii în sănătate.

DSP Olt – Serviciul de Epidemiologie si Serviciul de Evaluare si Promovare a Sănătăţii recomandă populaţiei ca în zilele cu temperaturi extrem de scăzute să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

„În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate – căciuli, mănuși și fulare. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Olt.

Persoanelor vârstnice, în special celor cu afecțiuni cardiace și respiratorii, li se recomandă să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Recomandari Generale

1. Spălaţi-vă pe mîini ori de cîte ori este nevoie şi aveţi posibilitatea. Învătaţi şi copiii despre importanţa igienei în prevenirea îmbolnăvirilor.

2. Curăţaţi şi dezinfectaţi vesela şi tacîmurile, mai ales dacă unul dintre membri familiei este bolnav. Spălaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite.

3. Folosiţi şerveţele de hîrtie pentru a vă acoperi gura şi nasul cînd tuşiţi sau strănutaţi, aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mîini.

4. Evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie.

5. Dormiţi bine şi mîncaţi sănătos, echilibrat, pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor, mai mult decît la digestie.

6. Beţi cît mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămîie şi miere şi supele calde de pui sînt cele mai bune alegeri. În plus, ajută la diminuarea simptomelor.

7. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel, la agravarea simptomelor.

8. Staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.

9. Păstraţi-vă camera caldă, dar nu o supraîncălziţi. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.

10. Folosiţi picături pentru nas, în special din cele pe bază de apă de mare, care nu sînt iritante şi nu dau dependenţă.

11. Este bine de ştiut că antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană, şi numai la recomandarea medicului.

12.Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C

13.Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate

14.Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave

15 Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave

16 Evitarea automedicaţiei, şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii superioare.

17 Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius). 18.Evitarea automedicaţiei, şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infectii respiratori superioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here