Raport ITM Olt pe 2015: Nouă morţi la locul de muncă, mii de controale, amenzi de 1,7 milioane lei

Inspectorii de muncă olteni au controlat, anul trecut, peste 2.700 de agenţi economici, aproape jumătate dintre aceştia fiind sancţionaţi pentru diverse încălcări ale legii, potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt pe 2015. Documentul mai arată că anul trecut au fost raportate peste 100 de accidente din muncă, nouă dintre acestea soldându-se cu decesul persoanelor implicate.  
 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a derulat, în 2015, 2.755 de controale la angajatorii care desfasoară activitate pe raza judeţului. Dintre aceştia, 1.340 au fost găsiţi încălcând legea, fiind aplicate 1.930 de sancţiuni, din care 209 amenzi în valoare totală de 1.705.600 lei şi 1.721 avertismente.

Pe parcursul anului 2015, un număr de 95 agenţi economici au fost identificaţi folosind la muncă 147 persoane pentru care nu au încheiat contracte individuale de muncă în formă scrisă, valoarea sancţiunilor pentru această deficienţă a fost in valoare de 1.270.000 lei, reprezentând aproximativ 75% din valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectorii de muncă.

„Dintre agenţii economici care au fost identificaţi folosind la muncă persoane pentru care nu au încheiat contracte individuale de muncă în formă scrisă, trei au încălcat prevederile art. 264, alin. 4 din Legea nr.53/2003, republicată (primirea la muncă a mai mult de cinci persoane pentru care nu s-au încheiat contracte individuale de muncă). În toate situaţiile, instituţia noastră a transmis organelor abilitate documentele premergătoare începerii urmăririi penale”, a declarat şeful ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Pe parcursul anului trecut, angajatorii au comunicat inspectorilor de muncă 109 evenimente în care au fost implicaţi lucrători ai acestora, din care au rezultat 70 de accidentaţi. Dintre aceştia, 61 s-au ales cu incapacitate temporară de muncă, iar alte nouă cazuri s-au soldat cu decesul victimelor. 

La nivelul inspectoratului s-au înregistrat pe parcursul anului 2015 un număr de 418 sesizări şi reclamaţii, în special referitoare la neacordarea drepturilor salariale şi a altor drepturi care decurg din munca prestată, nerespectarea duratei normale a timpului de muncă, neevidenţierea şi neplata orelor suplimentare, practicarea muncii fără forme legale şi desfacerea abuzivă a contractelor individuale de muncă. În toate situaţiile de mai sus s-au dispus controale privind verificarea celor sesizate, s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate, iar unde situaţia a impus, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale. 
 
„Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a realizat toate obiectivele propuse în Programul propriu de actiuni pe anul 2015, desfăşurând actiuni de îndrumare şi control, în special cu scopul reducerii fenomenului de muncă nedeclarată şi de identificare a zonelor cu risc ridicat de accidentare în muncă de muncă şi de îmbolnăvire profesională”, a mai precizat Cristian Ungureanu.
 

În 2015 au fost înregistrate la ITM Olt şi 167 de boli profesionale.

1 COMENTARIU

  1. niste hoti astia de la ITM -sa spuna cit mai e mita sa treaca ccu vederea neregulile de la marile sociietati si nu numai toate lumea stie,ce penibili bleeeeeeeeeeeeeah..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here