Candidatul PNL la Primăria Slatina a transformat dezbaterea pe buget în circ electoral

Prezent printre puţinele persoane care s-au arătat interesate să participe, luni, la dezbaterea publică asupra proiectului de buget al Slatinei pe 2016, candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului-reşedinţă de judeţ, Marius Bălaşa, a transformat întrunirea, în câteva rânduri, în circ electoral.

După ce administratorul public al municipiului, Cristian Cismaru, a prezentat cifrele care va închega bugetul Slatinei pe anul în curs, candidatul liberalilor la funcţia de primar le-a reproşat reprezentanţilor municipalităţii mai multe aspecte care fac parte din strategia sa electorală. Bunăoară, el a cerut explicaţii pe marginea faptului că în proiectul de buget postat pe site-ul primăriei nu se regăsesc, la capitolul investiţii, fişele cu indicatorii tehnico-economici pe fiecare investiţie în parte. Deşi i s-a explicat în nenumărate rânduri care este procedura statuată prin lege şi că proiectul conţine toate detaliile prevăzute de legislaţia în domeniu, după fiecare explicaţie Bălaşa punea aceeaşi întrebare: unde sunt fişele cu indicatorii. O altă nedumerire exprimată de el a fost legată de anunţul primăriei conform căruia, deşi preţul la apă-canal a crescut la sfârşitul anului trecut, valoarea facturii va fi diminuată atât prin scăderea TVA la acest capitol de la 24 la 9%, cât şi prin aplicarea cotei minime privind facturarea cantităţii de apă uzată.

În realitate, fişele cu indicatorii tehnico-economici ai investiţiilor sunt realizate abia după ce sunt realizate studiile de fezabilitate, iar în situaţia bugetului Slatinei este vorba numai de o proiecţie a veniturilor şi cheltuielilor. De asemenea, în baza unui calcul făcut de furnizorul apei în municipiu, CAO, primăria a anunţat că preţul plătit de populaţie nu va fi de 7,31 lei/mc, tarif stabilit prin majorare la finele anului trecut de consiliul local, ci de 6,48 lei/mc. Valoarea facturii va fi diminuată atât prin scăderea TVA la apă, cât şi prin reducerea cantităților de ape uzate preluate la canal și epurate de la 100%, la 80%, posibilitate permisă de Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală nr. 88/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. 

De fapt, sub masca unui simplu cetăţean atent la modul în care sunt cheltuiţi banii publici, Marius Bălaşa a dorit ca, prin intervenţiile sale, să îşi îngroaşe portretul de candidat în spaţiul public. Nu i-a reuşit pentru simplul fapt că omul a venit la dezbatere total nepregătit. În plus, toate detaliile legate de buget şi tarife le putea obţine de la reprezentanţii PNL în consiliul local, colegi ai săi de partid. Dacă, din contra, tocmai ei au fost cei care i-au servit subiectele cu care Bălaşa a tăbărât asupra reprezentanţilor primăriei la dezbaterea publică a proiectului de buget, aleşii liberalilor nu au făcut decât să îl ajute să cadă în ridicol.

Proiecţia bugetară a fost supusă, luni, dezbaterii publice într-o şedinţă desfăşurată pe Dealul Grădişte, la Casa Căsătoriilor, unde explicaţiile au fost date de administratorul public al Slatinei, Cristian Cismaru, de la dezbatere nelipsind, evident, primarul interimar al municipiului, Emil Popa, viceprimarul Cristian Bircea, şefii principalelor servicii şi direcţii din cadrul primăriei. Potrivit poriectului, Slatina va avea buget dublu pe anul în curs, cu venituri totale de peste 200 de milioane de lei.

1 COMENTARIU

  1. Un profesoras de tumbe, de doi bani, nu poate pricepe administratie publica. Si daca explicatiile i-au fost date de colegul sau Mircea Dogaru, la fel de plopist in materie, nu e de mirare ca a picat, cu tot cu partid, in ridicol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here