Noul Cod Fiscal: În ce condiţii se acordă şi cum se calculează deducerea personală în 2016

Reglementările privind deducerea personală, acel beneficiu fiscal oferit de către stat persoanelor cu un venit brut sub 3.000 de lei pe lună, au fost modificate recent, prin intermediul unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit documentului, atât valoarea deducerii personale, cât și valoarea salariului la care deducerea personală este acordată în cotă integrală, au fost majorate, ceea ce înseamnă că salariatul va rămâne cu ceva mai mulţi bani în buzunare.
 
Deducerile personale se acordă pe mai multe niveluri, în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază, şi sunt stabilite în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului. Aceste prevederi, reglementate de Codul fiscal, au fost completate prin intermediul unui act normativ publicat luni în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52. 
 

Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:

– pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 300 lei;

– pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 400 lei;

– pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 500 lei;

– pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 600 lei;

– pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 800 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

„Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt, Mihaela Marinescu.

În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală se atribuie fiecărui contribuabil în întreţinerea căruia/cărora se află aceştia.

Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului, sunt consideraţi întreţinuţi.

Suma reprezentând deducerea personală se acordă pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

„Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 m2 în zonele montane”, a mai precizat Mihaela Marinescu.

Deducerea personală determinată potrivit prezentului articol nu se acordă personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here