Pompierii olteni au primit echipamente de peste 1,5 milioane lei. ISU Olt va avea şi un echipaj de scafandri

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a primit, la sfârşitul anului trecut, echipamente de peste 1,5 milioane de lei în cadrul unui proiect finanţat din fonduri comunitare şi care are ca obiectiv general îmbunătățirea capacității de salvare a vieții și a gradului de protecție a populației, prin eficientizarea capacității de răspuns la inundații, au anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii instituţiei. Printre obiectele achiziţionate se numără şi echipamente pentru scafandri, în condiţiile în care ISU Olt va avea, în viitorul apropiat, şi un asemenea echipaj.

Până în acest moment, în dotarea salvatorilor olteni au intrat o autospecială cu echipament specific pentru transport scafandri la intervenție (autospecială transport scafandri, ambarcațiune cu motor pentru intervenție scafandri, echipament individual specific), două ambarcațiuni de salvare din aluminiu cu motor, o motopompă de mare capacitate, o ambarcațiune pentru intervenție și salvare cu chilă rigidă și borduri moi, două autoturisme, două remorci peridoc pentru transportul ambarcațiunilor, cinci motopompe transportabile, 12 cordițe de salvare, 15 cange telescopice din aluminiu, cinci balize cu dispozitiv luminos, 20 de aparate pentru protecția respirației prevăzute cu sistem de alarmare în caz de lipsă a mișcării și 14 veste de salvare cu ham integrat.

„Valoarea totală a echipamentelor primite este de peste 1.500.000 lei”, a precizat șeful Serviciului Logistic al ISU Olt, colonelul Răzvan Arion.

Echipamentele pentru scafandri anunţă că isu olt va avea o echipă de scafandri în componenţă, potrivit reprezentanţilor ISU Olt. Aceasta va fi formată, în viitorul apropiat, din patru persoane care vor merge, în acest sens, la cursuri de specialitate.

Proiectul, intitulat „Răspunsul eficient salvează vieți”, a fost posibil prin implicarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), deține calitatea de aplicant, este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 Axa prioritară 5 – Implementarea infrastructurii adecvate pentru prevenirea riscului natural în zonele cele mai expuse la risc. Domeniul major de intervenție, Protecție împotriva inundațiilor, şi are un buget total de aproape 41 de milioane de euro. El are ca obiectiv general îmbunătățirea capacității de salvare a vieții și a gradului de protecție a populației, prin eficientizarea capacității de răspuns la inundații.

„Principalele beneficii ale proiectului constau în dezvoltarea gradului de siguranță a populației, limitarea pierderilor umane și materiale în cazul producerii inundațiilor, precum și creșterea capacității IGSU în cazul producerii situațiilor de urgență generate de fenomene hidro-meteorologice periculoase. Prin creșterea capacității de răspuns se va micșora semnificativ timpul necesar pentru revenirea la starea de normalitate, facilitându-se dezvoltarea uniformă și durabilă a unităților administrativ-teritoriale la nivel național”, a mai declarat şeful Serviciului Logistic al ISU Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here