Angajaţii de la „Doina Oltului”, ignoraţi cu totul după ce şefa ansamblului a contactat gripa porcină

Mai mulţi angajaţi de la Ansamblul folcloric „Doina Oltului” din Slatina susţin că, după ce şefa instituţiei, Maria Păun, a contactat virusul gripei porcinei, nimeni de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt nu s-a ostenit să-i contacteze pentru a le pune în vedere că trebuie să se vaccineze sau că imobilul în care ansamblul funcţionează trebuie dezinfectat. Afirmaţia celor de la „Doina Oltului”, unde există o colectivitate de 80 de angajaţi aflaţi, zilnic, în contact direct, aruncă în aer comunicatele DSP în care se afirmă că, după fiecare caz confirmat, contacţii din familie şi din colectivitate ai pacientului au fost identificaţi şi vaccinaţi.

Indiferenţa celor de la Direcţia de Sănătate Publică Olt a fost descoperită de OLT-ALERT după un dialog purtat cu câţiva dintre angajaţii de la Ansamblul „Doina Oltului”. Oamenii spun că, după ce, la începutul acestei luni, medicii de la Institutul Cantacuzino Bucureşti au confirmat prezenţa virusului AH1N1 la directoarea interimară a ansamblului, Maria Păun, nimeni nu i-a contactat pentru discuţii legate de prevenţie. Înfricoşaţi că ar putea fi purtători ai virusului care face ravagii în mai multe zone din ţară, ei singuri au mers la clinica privată cu care ansamblul are contract de prestări servicii medicale şi au cerut să fie vaccinaţi. Ulterior, au mers şi la DSP Olt pentru a se informa asupra procedurii de dezinfecţie a imobilului în care instituţia funcţionează. Ce le-a spus cei din conducerea DSP i-a uimit. „Ne-au zis să dăm şi noi cu ceva, acolo, că nu ne îmbolnăvi aşa de uşor. Ne-a mirat acest lucru, pentru că vedem şi noi la televizor că numărul celor cu gripă porcină creşte de la o zi la alta şi că Oltul se află printre primele judeţe ca număr de bolnavi”, ne-au spus unii dintre cei care lucrează la Doina Oltului, cu condiţia să rămână în anonimat, „pentru că nu vrem să intrăm în conflict cu nimeni, totuşi”.

Apelată telefonic pentru un punct de vedere oficial pe marginea acestui subiect, asistenta Gabriela Gogiu, cea care îndeplineşte calitatea de purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Olt, nu a răspuns la telefon.

Dezvăluirea celor de la „Doina Oltului” aruncă în aer toate comunicatele pe care DSP Olt le-a remis presei de la debutul bolii şi în care se specifică, negru pe alb, că în cazul fiecărui pacient la care gripa porcină a fost confirmată de Institututul Cantacuzino toate persoanele di familie sau colectivitate cu care bolnavul a avut contact au fost identificaţi, de fiecare dat arătându-se că respectivii contacţi urmează să fie vaccinaţi. Afirmaţiile celor de la „Doina Oltului” sunt extrem de grave cu atât mai mult, cu cât Oltul se situează pe locul trei la nivelul judeţelor ca număr de cazuri de gripă porcină confirmate, după Bucureşti şi judeţul Constanţa, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. În total, 31 de cazuri au fost confirmate, în Olt, de Institutul Cantacuzino, printre pacienţi numărânsu-se copii şi angajaţi ai unor instituţii publice.

Contactată să explice o asemenea situaţie, Talia Cincă, directoarea adjunctă a DSP Olt, a declarat că persoanele care intră în contact cu oameni bolnavi de „gripă sezonieră” intră în responsabilitatea medicilor de familie.

„Noi nu sumtem implicaţi în procesul vaccinărilor. Noi avem doar un depozit cu vaccinurile. Acestea sunt date la medicii specialişti şi la medicii de familie pentru a putea fi utilizate la categoriile de risc. Contacţii sunt supravegheaţi şi urmăriţi mai departe de medicii de familie. Şi nu mai spuneţi gripă porcină, spuneţi gripă sezonieră, că aşa se numesc toate, sezonieri”, a precizat Talia Cincă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here