Prejudiciu la mai multe şcoli din Olt în cazul rechizitelor şcolare pentru elevii săraci

Mai multe şcoli din judeţul Olt au distribuit rechizite şcolare gratuite unor elevi de clasa pregătitoare şi clasa I, care nu îndeplineau condiţiile pentru a fi cuprinşi într-un program social susţinut de Ministerul Educaţiei. Neregulile au fost descoperite în urma unui control al Curţii de Conturi, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 6.000 lei pentru fiecare unitate de învăţământ.
Programul „Rechizite Şcolare”, demarat de Ministerul Educaţiei în anul 2012, are ca scop distribuirea de obiecte de scris şi caiete copiilor care fac parte din categorii defavorizate. Însă, Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui control desfăşurat anul trecut, prin sondaj, la mai multe şcoli din judeţul Olt, că pachete cu rechizite au fost distribuite şi copiilor care nu îndeplineau condiţiile programului social. Un pachet cu rechizite are o valoare de aproximativ 25 lei şi a fost primit de fiecare elev de clasa pregătitoare şi clasa I în anii 2013, 2014 şi 2015.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt spun că nu ştiu în câte şcoli s-au petrecut lucrurile astfel şi nici la ce valoare se ridică prejudiciul. Un calcul simplu arată că, la o unitate şcolară de municipiu reşedinţă de judeţ este vorba de un prejudiciu de aproximativ 6.000 lei. „În urma verificărilor efectuate de către Curtea de Conturi, s-a constatat că la o parte din unităţile de învăţământ din judeţul Olt s-au ridicat pachete de rechizite şcolare pentru toţi copiii înscrişi în clasa pregătitoare şi clasa I. Acesta era însă un program social, iar rechizitele se acordau pe bază de criterii, conform Ordinului de Ministru 4385/2012. Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu la nivelul unităţilor de învăţământ din eşantionul auditat. Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt aşteaptă recomandările Curţii de Conturi în ceea ce priveşte modalitatea de recuperare a prejudiciului. Şcolile au fost luate prin sondaj, urmând ca în urma primirii raportului final al Curţii de Conturi, să fie verificate toate şcolile din judeţ. La acest moment, nu ştim câte şcoli au procedat aşa”, a declarat Octavia Dragomir, şefa Departamentului Investiţii, din cadrul ISJ Olt.
Pachetul de rechizite, distribuit pe bază de tabel
Potrivit ordinului nr. 4385/2012 al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pot primi gratuit rechizite şcolare copiii care provin din familiile cu venituri mai reduse, în sensul că sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie realizat în luna iulie a fiecărui an este de cel mult 50 % din salariul minim brut pe ţară. Pentru a beneficia de pachetul gratuit de rechizite şcolare, la cinci zile de la data începerii anului şcolar părintele sau tutorele legal al şcolarului va depune o cerere în acest sens, însoţită de toate actele doveditoare privind venitul net lunar pe membru de familie realizat în luna iulie a anului respectiv. În perioada 26 septembrie – 10 octombrie, se va face distribuirea pachetului gratuit de rechizite şcolare către toţi şcolarii care se încadrează în prevederile respectivului ordin. Numai că, la nivelul judeţului Olt, pachetele cu rechizite s-au ridicat de la ISJ în baza unor adrese, fiind distribuite elevilor pe bază de tabel.

„Probabil că în recomandările Curţii de Conturi se va stabili ca, la nivel de unitate de învăţământ, la nivel de inspectorat, să se urmărească toţi beneficiarii îndreptăţiţi să primească sau care erau neîndreptăţiţi să primească acest pachet. ISJ a aprobat ridicarea de pachete şcolare, în urma unor adrese transmise de către unităţile de învăţământ prin care spuneau care este numărul de beneficiari pentru Rechizite Şcolare. Rechizitele s-au distribuit, apoi, pe bază de tabel”, a mai spus Octavia Dragomir.
În urma descoperirilor făcute de Curtea de Conturi, reprezentanţii ISJ au decis să trimită echipe de inspectori în toate unităţile de învăţământ din judeţ pentru a verifica modul în care se desfăşoară programele sociale. „Ţinând cont de toate aspectele, facem precizarea că Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt va monitoriza foarte bine aceste programe sociale, astfel încât să nu mai existe deficienţe la nivel de judeţ”, a mai spus şefa Departamentului Investiţii din cadrul ISJ Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here