Fostul consilier local Marin Gubandru, condamnat la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală

Marin Gubandru, fost şef al Finanţelor Publice olt şi consilier local la Slatina, a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Mehedinţi, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. 

Fostul consilier local a fost trimis în judecată, în 2013, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, pentru fapte de evaziune fiscală. Marţi, Tribunalul Mehedinţi s-a pronunţat în dosarul 9803/101/2013. „Condamnă pe inculpatul Gubandru Marin la o pedeapsă principală de 2 ani închisoare pentru infracţiunea de evaziune fiscală. În temeiul art. 81-82 din C.p. din 1968, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale aplicate inculpatului pe durata unui termen de încercare de 4 ani, format din pedeapsa aplicată de 2 ani şi un termen de 2 ani. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 şi art. 84 din Codul penal din 1968 referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni sau în cazul neexecutării obligaţiilor civile. În baza art. 71 alin. 1 din C.p. din 1968 şi art. 5 din C.p. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c din C.p. din 1968, pe durata prev. de art. 71 alin. 2 din C.p. din 1968. În temeiul art. 71 alin. 5 din C.p. din 1968 şi art. 5 din C.p., pe durata suspendării executării pedepsei principale se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. În temeiul art. 65 alin. 2 C.p. din 1968 şi art. 5 din C.p. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c din C.p. din 1968, pe o durată de 2 (doi) ani, ce se va executa potrivit art. 66 C.p. din 1968”, se arată în hotărârea instanţei.

La aceeaşi pedeapsă şi în acelaşi dosar a fost condamnată şi Mioara Mihai, patroană de firmă din Bucureşti care a colaborat cu Marin Gubandru la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.

„Condamnă pe inculpata Mihai Mioara, la o pedeapsă principală de 2 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală. În temeiul art. 81-82 din C.p. din 1968 Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale aplicate inculpatei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, format din pedeapsa aplicată de 2 ani şi un termen de 2 ani”, se arată în aceeaşi sentinţă.

Totodată, instanţa de judecată a hotărât ca cei doi, în solidar cu firmele utilizate la comiterea infracţiunilor, S.C. Graminer SRL (aparţinând familiei Gubandru) şi SC Montaj Business Group SRL Bucureşti (responsabile civilmente), să plătească statului prejudiciul de 75.538 lei, reprezentând 40.977 lei TVA, respectiv 34.561 lei impozit pe profit, conform raportului de expertiză. O parte din acest prejudiciu a fost achitat de cei doi inculpaţi.

Pe de altă parte, instanţa îi obligă pe cei doi inculpaţi să plătească statului câte 1.723 lei fiecare, „cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentând: câte 723 lei cheltuieli stabilite prin rechizitoriu pentru faza de urmărire penală, iar câte 1.000 lei reprezintă cheltuielile efectuate în procedura de cameră preliminară şi la judecarea cauzei în primă instanţă”.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Nu este pentru prima oară când Marin Gubandru are probleme în Justiţie. În 2010 el a fost reţnut şi, ulterior, trimis în judecată pentru delapidare în dosarul traficului cu lingouri de aluminiu provenite de la Acelor Mittal Galaţi. El a scăpat, atunci, doar cu o amendă administrativă de 300 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here