Senatorul Toma şi subordonatul Albotă pierd tunul de milioane de lei pe care şi-l pregătiseră la Scorniceşti

Tandemul politico-financiar Ion Toma – Emil Albotă, specializat în drenarea banilor publici, a pierdut tunul de peste şase milioane de lei pe care şi-l pregătise la Scorniceşti, unde urma să ridice un ansamblu de locuinţe sociale după ce senatorul Ion Toma s-a făcut luntre şi punte pe la Bucureşti pentru obţinerea finanţării acestor lucrări. Lupta la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a fost crâncenă între firmele celor doi lideri ai UNPR Olt, SC Scadt SA şi SC Transcom Caraiman SRL, şi compania care a câştigat în primă fază licitaţia, după ce autorităţile locale s-au ferit să răspundă unor comenzi în această poveste. „Norocul” generat de influenţa lui Toma la nivelul CNSC, care printr-o decizie suspectă a permis un al doilea asalt al tandemului asupra comisiei de licitaţie, obligată să reevalueze oferta, n-a avut nici el rezultatul scontat, pentru că autorităţile locale au fost de neclintit în atribuirea corectă a contractului de lucrări. Episodul este interesant pentru că tandemul Toma – Albotă nu este obişnuit să piardă astfel de afaceri.

Investiţia estimată la peste şase milioane de lei şi care constă în construirea a 32 de unităţi locative, destinate celor fără locuinţe, pe strada Pompierilor din Scorniceşti, a fost scoasă la licitaţie în toamna anului trecut, procedura aplicată pentru atribuirea contractului fiind oferta cu cel mai mic preţ. În cursă s-au angajat, în afară de asocierea firmelor controlate de liderul UNPR Olt, Ion Toma, şi de prim-vicepreşedintele organizaţiei, Emil Albotă, SC Scadt SA – SC Transcom Caraiman SRL, alte patru asocieri de firme, constructori şi proiectanţi: SC Condor Păduraru SRL – SC Olt Proiect Slatina SRL (care a oferit 5.365.873 lei, fără TVA), SC Ceconi SRL – SC Simcorexim SRL (5.894.993,46 lei, fără TVA), SC DCO General Coninstal SRL – SC Real Design Trust SRL – SC Neo Structural Engineering SRL (în a cărei ofertă a fost pusă suma de 5.938.91 9,0 2 lei, fără TVA) şi SC Team World Construct SRL – SC MND Proiect SRL (5.992.806, 95 lei, fără TVA). Pentru că, potrivit surselor noastre, a gândit de la zero afacerea, aşa cum a clocit şi altele în mai multe zone din ţară, folosindu-se de contacte importante cu rol determinant în finanţarea unor asemenea investiţii, senatorul Ion Toma urma să izbândească la licitaţia din 25 septembrie, când au fost deschise ofertele. Numai că tandemul Scadt – Transcom Caraiman a picat pe locul trei ca preţ, după SC Condor Păduraru SRL – SC Olt Proiect Slatina SRL (care a oferit preţul cel mai bun) şi SC Ceconi SRL – SC Simcorexim SRL. Şi, cum înţelegerile între unii şi alţii (strategie practicată asiduu pe principiul „pe-asta o iau eu, pe următoarea o iei tu”) nu au funcţionat ca unse, dar şi pentru că organizatorii licitaţiei au fost atenţionaţi să păstreze atribuirea contractului în zona legii, contractul a fost atribuit asocierii Condor Păduraru SRL – SC Olt Proiect Slatina SRL.

Cu jalba la CNSC

Nu este puţin lucru să fii senator şi şeful tău de partid să fie vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, calităţi pe care, „la data faptelor”, cum spun procurorii DNA, le deţinea preşedintele UNPR, Gabriel Oprea. Cum nu înţelegea să scape printre degete o afacere la care a pus umărul de la început, Ion Toma şi-a sfătuit fiul, care administrează firma familiei, să conteste rezultatul procedurii de atribuire, comunicat prin adresa nr. 15156/19.10.2015, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Unde, ce să vezi, în ciuda faptului că procedura atribuirii s-a bazat pe date certe, „gândite” doar de calculator, aşa cum se petrec lucrurile în cazul licitaţiei electronice, SC Scadt SA şi SC Transcom Caraiman SRL au avut câştig de cauză, CNSC silind autoritatea contractantă să reevalueze oferta Scadt. „Admite contestaţia formulată de SC Scadt SA, lider al Asocierii Scadt SA – SC Transcom Caraiman SRL, în contradictoriu cu autoritatea contractantă Oraşul Scorniceşti şi anulează raportul procedurii nr. 14987/14.10.2015, precum şi actele subsecvente acestuia, în partea ce priveşte oferta contestatoarei. Obligă autoritatea contractantă la continuarea procedurii de atribuire în cauză, în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei, cu reevaluarea ofertei Asocierii Scadt SA – SC Transcom Caraiman SRL, prin solicitarea de clarificări, conform celor precizate în motivare. Respinge, ca nefondată, cererea de intervenţie a SC Condor Păduraru SRL. Prezenta decizie este obligatorie pentru părţi”, se arată în decizia nr. 1995/C8/2092 din 19.11.2015.

Chiar aşa stând lucrurile, n-a fost să fie, pentru că, şi de data aceasta, computerul s-a încăpăţânat să funcţioneze corect. Iar autoritatea contractantă s-a încăpăţânat, şi ea, să se păstreze în sfera legii, hotărând să nu umble, cu niciun preţ, la soluţiile tehnice oferite de participanţi, aşa cum se întâmplă uneori, după deschiderea ofertelor.

Furie

Când a aflat că banii pentru care s-a chinuit el prin sferele înalte ale puterii ajung pleaşca altcuiva, Ion Toma a fost cuprins de furie, spun surse din apropierea parlamentarului. Avea şi de ce, pentru că, în contexte similare, n-a prea pierdut. Nici el, nici subalternul său Emil Albotă. În ultimii doi, trei ani, cei doi au câştigat, fie în tandem, fie aparte, dar în împrejurări urzite pe la Bucureşti, mai multe lucrări de genul celei care stă să înceapă la Scorniceşti.

Către sfârşitul lui 2013, senatorul Ion Toma s-a făcut luntre şi punte pentru a obţine alocări ministeriale pentru construirea a două blocuri de locuinţe sociale în oraşul Slobozia. Studiul de fezabilitate a căzut, evident, în sarcina firmei controlate de Emil Albotă, SC Transcom Caraiman SRL. Tot în judeţul Ialomiţa, unde Toma a fost paraşutat în 2012 să câştige un mandat de senator, SC Transcom Caraiman SRL „prinde”, în 2014, prin încredinţare directă, şi proiectarea lucrărilor de construcţie a unor locuinţe sociale în oraşul Fierbinţi-Târg. De asemenea, în judeţul pentru care Toma s-a tot zbătut să ajungă bani pentru lucrări publice, firma lui Albotă a câştigat, în acelaşi an, licitaţia pentru execuţia unui proiect de alimentare cu apă şi canalizare în comuna Maia, în valoare de peste 2,2 milioane de lei.

Schimbăm zona şi ne aruncăm un ochi prin judeţul Braşov, mai exact la Ghimbav, unde SC Transcom Caraiman SRL câştigă, în 2014, o licitaţie privind construirea mai multor locuinţe sociale, iar SC Scadt SA câştigă, la scurtă vreme, un contract de peste 3,5 milioane de lei. Tot în 2014, firma lui Albotă câştiga o licitaţie privind proiectarea lucrărilor de construire a 40 de unităţi locative în oraşul Turceni, Gorj. Realizarea investiţiei a revenit SC Scadt SA.

În total, firma familiei Albotă a „prins” în 2014 peste 30 de contracte finanţate din bani publici în valoare totală de peste 10 milioane de lei, iar şeful său a învârtit, în 2014-2015, afaceri cu bani publici în valoare de peste 41 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here