Primul caz de gripă porcină în Olt, la un copil de şase ani. Încă o persoană este suspectă

După epidemia din Ucraina şi după ce autorităţile din România au luat măsuri speciale pentru zona de nord a ţării, gripa porcină a apărut şi în judeţul Olt, unde un copil de şase ani a contractat-o, iar o persoană adultă este suspectă de aceeaşi afecţiune, potrivit Gazeta Nouă.

Copilul bolnav este elev în clasa zero la o şcoală din Slatina. Boala a fost confirmată şi de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, unde medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde se află internat pacientul, a trimis probele recoltate.

Primele simptome ale bolii au apărut, la micuţ, în 24 ianuarie. După trei zile, copilul a ajuns la spital cu febră mare, cefalee, astenie, tuse iritativă şi pneumonie acută interstiţială. La început, medicii nu şi-au dat seama că au de-a face cu gripa porcină. Pentru că tratamentul administrat nu dădea rezultate bune şi starea pacientului rămânea aceeaşi, pediatrii au solicitat ca pacientul să fie consultat şi de medicii de la Boli Infecţioase. Aceştia au recomandat recoltarea unor probe care să fie trimise la laboratorul Institutului Cantacuzino din Capitală, instituţie care în data de 1 februarie avea să confirme prezenţa virusului AH1N1.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Olt, care au efectuat ancheta epidemiologică în acest caz, copilul nu a contractat boala de la persoane afectate în străinătate. „Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică Olt a declanşat acţiuni de investigare asupra condiţiilor de îmbolnăvire. Copilul a intrat în contact cu patru membri din familie, cu 17 din colectivitate, dar şi cu personalul medical din spital. Spitalul Slatina trebuie să demareze toate măsurile de limitare a răspândirii infecţiei în restul unităţii spitaliceşti. Nu am identificat posibilitatea contactului cu cazuri confirmate din import, iar bolnavul nu a părăsit localitatea de domiciliu. Atât familia, cât şi colegii din colectivitate vor fi supravegheaţi pe o perioadă de zece zile”, se arată într-un comunicat al DSP Olt, citat de Gazeta Nouă.

Cazul ar putea să nu fie singular, încă o persoană, de data aceasta adultă, fiind suspectă că ar avea aceeaşi afecţiune. Şi în acest caz au fost recoltate probe şi trimise la Institutul Cantacuzino, de unde încă se aşteaptă rezultatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here