Protocolul semnat de PSD şi ALDE nu va funcţiona în Olt. Ce susţine liderul ALDE Olt, Ioan Ciugulea

Protocolul semnat recent de PSD şi ALDE, care dă voie organizaţiilor locale ale celor două partide să încheie alianţe şi să aibă liste comune pentru susţinerea celui mai bun candidat la alegerile locale din iunie nu va funcţiona, se pare în Olt. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă preşedintele executiv al ALDE Olt, Ioan Ciugulea, care a declarat că liberalii şi democraţii olteni vor intra în lupta electorală cu liste şi candidaţi proprii, cu excepţia, poate, a 1 sau cel mult 2% dintre organizaţii.

Subiectul protocolului a fost pus în discuţie de liderul ALDE Olt, senatorul Mihai Niţă, care a accentuat, vineri, într-o conferinţă de presă, că protocolul nu obligă pe nimeni la alianţe electorale, decizia putând fi luată de fiecare organizaţie în parte. „Protocolul încheiat între cele două partide permite organizaţiilor locale să facă alianţe în aşa fel încât să susţină candidatul care are şansele cele mai mari într-o localitate. Nu este obligatoriu să facem asemenea alianţe decât dacă organizaţiile locale consideră că au şanse mai mari dacă fac această alianţă”, a declarat parlamentarul.

Preşedintele executiv al ALDE Olt, Ioan Ciugulea, a mers mai departe şi a „garantat” că la nivelul judeţului Olt protocolul nu va fi pus în aplicare aproape deloc sau poate cu excepţia a „1% sau 2% dintre organizaţii”.

„Şansa să fie candidaţi comuni nu există decât 1% sau 2%. Asta v-o garantez 100%. Majoritatea organizaţiilor şi candidaţilor noştri au spus clar de la început că ei vor să candideze singuri, că de-aia au venit la ALDE, că ăsta este lucrul pe care ALDE l-a spus peste tot. Şi ţinând cont că suntem foarte mulţi care am hotărât cândva ceva (este vorba de faptul că, în 2012, PNL, parte a USL, a candidat în Olt pe liste proprii în peste jumătate dintre localităţi – n.r.), vă garantez eu că nu se va întâmpla nici acum (participarea la alegeri pe liste comune – n.r.). Ca să nu mai fie loc de speculaţii”, a declarat, sigur de el, Ciugulea.

Acesta a ţinut să evidenţieze faptul că, în 2012, PNL Olt a avut de câştigat după ce a ales să aibă candidaţi proprii în majoritatea localităţilor. „Eu vă aduc aminte că şi USL-ul a fost un protocol, dar nu a fost un protocol, ci a fost o alianţă electorală. Cu toate astea, în judeţul Olt, unde eu eram preşedintele Partidului Naţional Liberal, am hotărât, cu alţi colegi care sunt acum în ALDE, să candidăm separat în 64 de localităţi. Datorită acestui lucru am lăsat o zestre şi un procent foarte bun, 24,6% vot politic la Consiliul Judeţean şi 23 de primari”, a mai spus Ioan Ciugulea.

Zestrea lăsată de fosta conducere a PNL Olt următoarei conduceri interimare a organizaţiei, asigurată de deputatul Gigel Ştirbu, a dispărut demult, iar candidatul ALDE la Primăria Slatina nu a scăpat ocazia de a lansa o săgeată ironică la adresa lui Ştirbu.

„S-a lăsat o zestre la patidul respectiv, numai că ei nu au ştiut ce să facă cu ea, şi acum acea zestre este risipită. Dar aşa sunt fiii risipitori, risipesc ce au muncit alţii”, a lovit în foştii colegi de partid Bircea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here