Raport ISU Olt 2015: Aproape 6000 de intervenţii la accidente, incendii şi inundaţii. Cele mai dramatice acţiuni

Pompierii olteni şi-au prezentat, vineri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, raportul de activitate pe anul 2015. Printre invitaţii prezenţi la eveniment s-au numărat prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, subprefectul Emanuel Oproiu, vicepreşedintele CJ Olt Pavel Belinski, dar şi şefi ai unor instituţii cu care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt are colaborează. Invitat de onoare a fost adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonelul Eugen Vişan. În raportul prezentat se arată că, anul trecut, pompierii au avut aproape 6.000 de intervenţii. Dintre situaţiile critice este amintit incendiul de la depozitul supermarketului Ana Maria din Caracal, iar dintre cele cu caracater tragic sunt amintite accidentele feroviare petrecute pe raza localităţilor Fărcaşele şi Bîrza.
Potrivit inspectorului-şef al ISU Olt, locotenent-colonelul Adrian Tănase, care a dat citire raportului, numărul intervenţiilor la care pompierii au luat parte anul trecut a fost mai mare cu peste 300 decât în 2014, creşterea procentuală fiind de 4,9 %.

În anul 2015 salvatorii au fost solicitaţi să intervină la 5.839 de intervenţii, din care nouă în judeţul Dolj, iar una în judeţul Vâlcea. Pompierii au intervenit în 498 de situaţii critice pentru stingerea unor incendii şi de peste 50 de ori pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri în timpul inundaţiilor.
„Din totalul celor 498 de incendii, 255 (51.02%) s-au produs la gospodării cetăţeneşti, anexe şi bunuri ale populaţiei, 25 (5.02%) la domeniul public şi privat al statului, 24 (4,81%) la domeniul privat şi mixt, iar 194 (38,95 %) la vegetaţie uscată, numărul incendiilor în mediul urban fiind de 137, iar în mediul rural de 361”, a spus şeful ISU Olt.

Pagubele materiale s-au ridicat la peste 6,4 milioane de lei, iar valoarea bunurilor salvate se ridică la peste 28 de milioane de lei. Pe timpul acţiunilor de intervenţie au fost salvate 53 de persoane, printre care se numără şi 12 copii, 123 de animale şi 544 de păsări. Raportul mai relevă că nu au fost incendii scăpate de sub control.

Din totalul intervenţiilor, cele mai multe au aparţinut echipajelor SMURD, care au participat la aproape 5.000 de misiuni, din care 4959 intervenţii de prim-ajutor calificat şi 27 intervenţii la descarcerare. În urma acestora au fost asistate medical 5089 persoane, dintre care 378 de copii.
Salavatorii olteni s-au confruntat şi cu situaţii extrem de grele, precum incendiul produs la depozitul supermarketului „Ana Maria” din Caracal, în urma căruia a ars aparatură electronică şi electrocasnică şi pentru lichidarea căruia au fost necesare forţe din partea detaşamentului şi gărzilor de pompieri din Caracal, Slatina, Stoeneşti, Vişina şi Osica de Sus.
Un alt eveniment deosebit a fost cel din 27 august 2015, când la intersecţia dintre DN 65 E 574 cu DJ 644, la intrarea în oraşul Balş, s-a produs un accident rutier soldat cu 17 victime, fapt ce a necesitat declanşarea Planului Roşu la nivelul judeţului Olt.

În raport mai sunt amintite, ca evenimente deosebite, şi accidentele feroviare de pe raza localităţilor Fărcaşele (când un tren interregio a lovit un TIR, şoferul acestuia decedând pe loc – amănunte AICI) şi Bârza, sat Braneţ, (când un tren de persoane a lovit un autoturism în care se aflau trei persoane, dintre care una şi-a pierdut viaţa – amănunte AICI).

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au participat, şi ele, la 163 de intervenţii, dintre care singure la 59 intervenţii, iar în cooperare cu serviciile profesioniste la 104 intervenţii.
Tot în 2015, ISU Olt, prin dispeceratul integrat, a asigurat gestionarea a 14382 apeluri de urgenţă specifice direcţionate de S.N.U.A.U. 112, şi monitorizarea a 1473 transporturi de substanţe periculoase.De asemenea, fluxul informaţional decizional a fost realizat la nivel optim atât prin coordonarea oportună şi eficientă a forţelor şi mijloacelor angrenate în executarea celor 5839 intervenţii, cât şi prin gestionarea a 9202 documente cu caracter operativ tranzitate prin sistemele existente în dispecerat precum şi transmiterea a 46708 SMS-uri, se mai arată în raport.

În cadrul aceleiaşi şedinţe a fost prezentat şi raportul de activitate al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here