Gripa porcină a ucis încă un om în Olt. Victima – un bărbat de 43 de ani

Gripa porcină a răpus, miercuri, încă un om din Olt. Este vorba de un bărbat de 43 de ani, din localitatea Radomireşti, care suferea de mai multe boli, astfel că, pe fondul unui sistem imunitar scăzut, virusul gripal contractat i-a fost fatal. Decesul a avut loc la numai trei zile de la primul provocat în judeţ de gripa porcină. Prezenţa bolii a fost confirmată, miercuri, în alte 10 cazuri, printre pacienţi numărându-se şi doi copii, dar şi un salariat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Până în momentul de faţă, gripa porcină a fost contractată de 57 de oameni în judeţul Olt.

Bărbatul de 43 de ani, pensionar cu handicap, s-a prezentat la medic în 26 februarie, la o zi după ce s-a simţit rău. El a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în 28 februarie, cu diagnosticul diabet zaharat insulino-dependent, insuficienţă respiratorie acută şi gripă ( febra -38,90C, debut brusc, cefalee, astenie, curbatură, mialgii, tuse, dipnee). A doua zi, 29 februarie, pacientul a fost transferat la Spitalul „Victor Babeş” din Bucuresti. În aceeaşi zi i-a fost recoltate probe biologice, prezenţa virusului AH1N1 fiind confirmată de laboratorul Institutului Cantacuzino din Capitală în miercuri, 2 martie. În aceeaşi zi inima omului a încetat să mai bată. „Diagnosticul decesului a fost gripă formă severă complicată cu bronhopneumonie bilaterală, insuficienţă respiratorie acută IOT VM, pleurezie stânga, diabet zaharat tip II insulină necesitant, enterocolită acută cu Clostridium Difficile, trombocitopenie, stop cardiorespirator pe suport de ventilator mecanic”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Alte 10 cazuri de gripă au fost confirmate miercuri de medicii Institutului Cantacuzino Bucureşti la pacienţi din toate categoriile de vârstă. Printre aceştia se numără şi un salariat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în vârstă de 43 de ani, care a contracatat boala în 20 februarie, fiind internat cinci zile mai târziu cu febră foarte mare, de minus 40 de grade Celsius şi cu toate celelalte simprome ale bolii. La spital au mai ajuns un copil de un an şi unspezece luni, din localitatea Curtişoara, un altul de cinci ani, din Slatina, care frecventa Gradiniţa cu Program Prelungit nr. 7, un tânăr de 21 de ani, din Slatina, student la Politehnica Bucureşti, un bărbat de 55 de ani din Drăgăneşti-Olt, salariat al Casei de Cultură a oraşului, un şomer de 47 de ani, din Slatina, un pensionar de 76 de ani, din comuna Dobreţu, un slătinean de 52 de ani, pensionar cu handicap, un alt pensionar cu handicap, de 40 de ani, din Balş, dar şi cântăreţul bisericii din localitatea Mărunţei, în vârstă de 38 de ani. Alte şase persoane au fost internate în spital joi, 3 martie.

„Conform metodologiei de supraveghere a gripei, infecţiilor respiratorii acute si SARI, sezon 2015/ Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică Olt a declanşat actiuni de investigare asupra condiţiilor de îmbolnăvire, identificarea contacţilor eligibili, a contacţilor de familie, a celor de colectivitate şi a celor de spital. Nu am identificat posibilitatea contactului cu cazuri confirmate din import, bolnavii nu au părăsit localitatea de domiciliu, supravegherea clinică a tuturor contacţilor are loc pe o perioadă de minimum 10 zile, iar contacţii identificaţi în urma anchetei epidemiologice vor fi vaccinaţi”, susţin reprezentanţii DSP Olt.

Până acum, Institutul Cantacuzino a confirmat prezenţa virusului gripal tip A subtip H1(gripa pandemică 2009) în 57 de cazuri la nivelul judeţului Olt, precum şi prezenţa virusului gripal tip A subtip H3 la un pacient.

Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv gripa, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică recomandă populaţiei respectarea măsurilor de igienă individuală (spălarea pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie), evitarea zonelor aglomerate şi a contactului cu persoane bolnave, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, folosirea batistei de unică utilizare pentru strănut şi tuse, respectarea unui regim sănătos de viaţă (alimentaţie bogată în legume şi fructe şi o ţinută vestimentară adecvată sezonului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here