Expoziţie de podoabe şi veşminte la Muzeul Judeţean Olt, dedicată Zilei Femeii

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, Muzeul Judeţean Olt a deschis, luni, la sediul instituţiei din Slatina, o expoziţie de podoabe şi veşminte.

În cadrul expoziţiei vizitatorii pot admira podoabe şi veşminte din colecţiile Muzeului Judeţean Olt, ce ilustrează rafinamentul şi eleganţa celor care le-au purtat în timp, fie la oraş, fie în mediul rural: ace de păr, paftale orientale, cordoane săseşti, brăţări, casete de bijuterii precum şi lese (coliere) din mărgele policrome, salbe din monede din argint, alamă sau aramă, inele etc. ce pot fi considerate adevărate opere de artă. Acestora li se adaugă costume tradiţionale de sărbătoare româneşti, specifice zonelor enografice Olt şi Romanaţi.

„Valorizate din multiple perspective, podoabele au fost menite mai cu seamă să înfrumuseţeze omul, veşmintele ori coafura acestuia. De-a lungul vremii podoabele au fost purtate ca talismane care asigurau oamenilor sănătate şi noroc, după cum au reprezentat  însemne vizibile ale puterii ori ale poziţiei sociale ale celui care le purta”, a explicat directorul muzeului, dr. Laurenţiu Guţică-Florescu.

Expoziţia este un omagiu adus „făuritorilor de vise”, arhitecţi ai eleganţei care au realizat aceste podoabe, accesorii şi veşminte, dar mai ales un omagiu pentru cele care însufleţesc aceste obiecte frumoase şi le dau viaţă purtându-le cu eleganţă, adică Femeilor de pretutindeni, mai precizează organizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here