Gripa porcină face ravagii în Olt: Trei decese în numai două săptămâni

Gripa porcină a mai ucis un oltean, al treilea în ultimele două săptămâni, informează OLT-ALERT. Este vorba de un cântăreţ de biserică din localitatea Mărunţei, în vârstă de numai 38 de ani, care a murit, sâmbătă, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a fost transferat în speranţa că va putea fi salvat. 

Bărbatul a început să se simtă rău la sfârşitul lunii trecute, fiind internat în 28 februarie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde s-a prezentat cu febră mare, de – 39 grade Celsius, cu debut brusc, astenie, curbatură, mialgii, cefalee, tuse, dispnee, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt. Pacientului i-au fost recoltate probe, prezenţa virusului ucigaş fiindu-i confirmată de laboratorul Institutului cantacuzino Bucureşti în data de 3 martie. Pentru că se simţea din ce în ce mai rău, omul a fost transferat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală încă din 2 martie. Trei zile mai târziu, pacientul murea. Diagnosticul oficial al decesului este Gripă tip A subtip H1, insuficienţă respiratorie hipoxemică, hipertensiune arterială”.

Este al treilea deces provocat de virusul AH1N1 în decurs de două săptămâni. Primul deces a fost înregistrat în 21 februarie, când boala a secerat un bărbat de 55 de ani, din municipiul Slatina. Omul, care suferea şi de alte boli, asocierea acestora cu gripa fiindu-i fatală, a decedat la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti, unde fusese transferat. O a doua persoană a fost răpusă de virusul AH1N1 în 2 martie. Victima, în vârstă de 43 de ani, din Radomireşti, a murit tot la Spitalul „Victor Babeş” din Bucuresti.

Medicii de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti au confirmat, luni, 7 martie, alte opt cazuri noi de gripă porcină la pacienţi din Olt, informează. Printre ultimii bolnavi se numără un salariat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, un angajat la SMURD Slatina, dar şi un copil de cinci ani. În total, prezenţa virusului AH1N1 a fost confirmată la 66 de pacienţi, la alte două persoane fiind confirmată prezenţa virusul gripal tip B şi virusul gripal tip A subtip H3.

Pentru evitarea extinderii bolii, DSP face următoarele recomandări populaţiei:
Ø Respectarea masurilor de igiena individuala- spalarea pe maini cu apa si sapun ori de cate ori este nevoie;
Ø Evitarea aglomeratiilor de persoane si contactul prelungit cu cineva care are o viroza respiratorie;
Ø Curatarea si dezinfectarea veselei si tacamurilor, mai ales daca unul dintre membrii familiei este bolnav;
Ø Evitarea schimbarilor bruste de temperatura;
Ø Folosirea servetelelor de hartie pentru a acoperii gura si nasul cand tusiti sau stranutati;
Ø Respectarea unui regim sanatos de viata- alimentatie bogata in legume si fructe, cereale si cantitati mici de carne slaba permite organismului sa se concentreze la apararea impotriva virusurilor;
Ø Consumul de lichide pentru o hidratare suficienta ( apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamaie si miere, supele calde de pui sunt cela mai bune alegeri ); in plus ajuta la diminuarea simptomelor.
Ø Evitarea alcoolului, cofeinei pentru ca acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor;
Ø Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18- 220C;
Ø Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o incapere corespunzatoare din punct de vedere igienic ( luminoasa, aerisita, suficient de incalzita 24- 260C;
Ø Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate;
Ø Adaptarea unei tinute vestimentare adecvate sezonului;
Ø Evitarea automedicatiei si prezentarea la mediccul de familie in cazul aparitiei unor simptome de gripa, raceala sau infectii respiratorii superioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here