Gripa continuă să se răspândească în Olt: Încă 12 cazuri au fost, joi, confirmate

Gripa porcină continuă să facă victime în Olt, alte 12 cazuri fiind confirmate, joi, de medicii de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Printre bolnavi dse numără şi un salariat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, al treilea în ultima vreme.

Salariatul spitalului are 39 de ani şi a contactat virusul AH1N1 în urmă cu o săptămână, când s-a pomenit brusc cu febră mare, mialgii, tuse, rinită, coriză, cu stare generală alterată. Din salariat a devenit pacient în 4 martie, probele recoltate fiindu-i trimise la laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti, care, joi, a confirmat prezenţa gripei porcine la pacient. În aceeaşi zi medicii din Capitală au mai confirmat prezenţa virusului la un tânăr de 23 de ani din Potcoava (cu virus gripal tip A în curs de subtipare), la un bărbat de 28 de ani, din Craiova, la un pensionar de 78 de ani, din Piatra Olt, la un bărbat de 59 de ani, din localitatea Dăneasa, la trei slătineni, un pensionar cu handicap de 28 de ani şi alţi doi tineri, de 28, respectiv 27 de ani, şi la un bărbat de 55 de ani, tot din municipiul-reşedinţă de judeţ.
Din păcate, boala s-a instalat şi la doi elevi, de fată de 14 ani, din Perieţi, un băiat de 10 ani, din aceeaşi localitate, dar care frecventează Şcoala nr. 1 din Slatina, precum şi la un copil, în vârstă de cinci ani, care frecventează Grădiniţa cu progrma normal din Potcoava.

Numărul victimelor a ajuns, în Olt, la 80, dintre care 71 cazuri confirmate cu virusul gripal tip A subtip H1(gripa pandemică 2009), şapte cazuri confirmate cu virusul gripal tip A, un caz confirmat cu virusul gripal tip A subtip H3 şi un caz confirmat cu virusul gripal tip B.

„Toate cazurile au fost izolate in Spitalul Judetean de Urgenta Slatina. Ultimele cinci internări s-au făcut la spital în 7 martie”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Din păcate, trei dintre pacienţii loviţi de gripă în acest sezon au decedat, doi dintre ei la Spitalul Victor babeş Bucureşti şi unul la Spitalul Floreasca din Capitală.

DSP Olt continuă să recomande populaţiei o serie de măsuri extrem de utile. Astfel, pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv gripa, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică recomandă populaţiei respectarea măsurilor de igienă individuală (spălarea pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie), evitarea zonelor aglomerate şi a contactului cu persoane bolnave, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, folosirea batistei de unică utilizare pentru strănut şi tuse, respectarea unui regim sănătos de viaţă (alimentaţie bogată în legume şi fructe şi o ţinută vestimentară adecvată sezonului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here