Locotenent-colonel de pompieri din Caracal, condamnat la închisoare cu suspendare

Locotenent-colonelul Viorel Dumitrescu, fost şef al Detaşamentului de Pompieri Caracal, a fost condamnat definitiv de Curtea Militară de Apel la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

„Condamnă pe inculpatul DUMITRESCU VIOREL, comandantul Detașamentului de Pompieri Caracal din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Neagoe Basarab” al județului Olt, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (3 infracțiuni), luare de mită și mărturie mincinoasă, toate în formă continuată”, se arată în sentinţa Curţii Militare de Apel.

Instanţa militară a admis şi acțiunea civilă Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, obligându-l pe inculpat să plătească instituţiei suma de 13.744,11 lei, cu titlu de despăgubiri. De asemenea, inculpatul trebuie să plătească statului suma de 70.296 lei, cu titlu de confiscare specială.

Viorel Dumitrescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2011 pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. Potrivit procurorilor, în perioada 1999-2006, Viorel Dumitrescu, uzând de prerogativele funcţiei sale de comandant al Detaşamentului de Pompieri Caracal, a ordonat în mod ilegal ca militarii în termen şi subofiţerii din subordinea sa să efectueze, în timpul programului de lucru al unităţii, diferite activităţi în folosul mai multor persoane juridice din municipiul Caracal. „Valoarea lucrărilor prestate de militari este de 47.188,11 lei, iar în această modalitate I.S.U. Olt a fost păgubit cu suma de 13.744,11 lei”, se arată în rechizitoriul DNA.

De asemenea, în perioada 2007-2010, şeful Detaşamentului de Pompieri Caracal a creat, în dauna subordonaţilor săi, o pagubă în sumă totală de 208.833 lei prin aceea că le-a impus să-şi achiziţioneze uniforme de serviciu, deşi nu exista această obligaţie legală, şi să contribuie, din fonduri personale, cu sume de bani pentru constituirea unor fonduri. „Aceste fonduri erau la dispoziţia inculpatului şi erau cheltuite de acesta în mod discreţionar”, mai spun procurorii.

De asemenea, în perioada 2007-2010, inculpatul  Viorel Dumitrescu a solicitat mai multor subordonaţi, cu titlu de mită, produse alimentare în valoare de 4.220 lei pentru ca, în calitatea sa de comandant, să nu le creeze dificultăţi în activitatea profesională.

Iniţial, Viorel Dumitrescu fusese condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare. Fostul comandant al Detaşamentului de Pompieri Caracal este, din 2015, pensionar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here