VIDEO Primăria Slatina cere amânarea termenului de finalizare a lucrărilor la Cinema „Victoria”

Lucrările de transformare a fostului cinematograf „Victoria” din Slatina într-un modern atelier intercultural, cu multiple utilităţi, nu vor fi finalizate în termenul stabilit şi asumat de constructorul care a câştigat licitaţia, de trei luni, aşa că primăria a solicitat Ministerului Culturii o prelungire a acestuia cu două luni, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, administratorul public al oraşului, Cristian Cismaru.

Deşi constructorul care a câştigat contractul de lucrări, SC Phoenix Transbac SRL din Bacău, şi-a asumat un termen de execuţie şi dotare de trei luni, autorităţile aşteaptă acum un răspuns afirmativ de la Ministerul Culturii, căruia i-au cerut prelungirea termenului de finalizare. Solicitarea nu a fost formulată din vreo vină a constructorului, ci pentru că, dincolo de execuţia lucrărilor, proiectul implică o serie de alte proceduri care se referă la achiziţii şi activităţi ce trebuie derulate nu doar înainte, ci şi după implementare.

„Ne apropiem cu paşi repezi de perioada iniţială de finalizare a acestui proiect. Între timp, Primăria municipiului Slatina a trimis o solicitare de act adiţional de prelungire a acestei perioade, care este sfârşitul lunii aprilie, cu încă două luni de zile. Să sperăm că vom primi un răspuns afirmativ din partea Ministerului Culturii pentru că, pe lângă construcţii, montaj şi dotări, mai sunt o serie de alte proceduri de achiziţie şi o serie de alte activităţi care trebuie desfăşurate în cadrul acestui proiect, până la termenul final, dar şi ulterior, postimplementare”, a declarat administratorul municipiului.

Valoarea totală a proiectului finanţat de Fundaţia EVRIS, din Islanda, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Econonomic European, este de peste 7,5 milioane lei, fără TVA, însă firma din Bacău a adjudecat contractul cu 4. 390.180 de lei, fără TVA, execuţie şi dotare.

Ţinând cont că imobilul se afla într-o avansată stare de degradare, soluţia tehnică a proiectului implică lucrări complexe. „Acest proiect e unul destul de complex, pentru că stadiul în care se afla cinema Victoria era nu de conservare, ci de degradare continuă, deci lucrările sunt foarte foarte complexe. În urma expertizei, a rezultat faptul că este nevoie de lucrări ample, atât la exterior, la faţadă, tâmplărie şi acoperiş, cât şi în interior, la pereţi, subsol, consolidare fisuri, instalaţii sanitare, instalaţii electrice, instalaţie de ventilaţie, amenajarea spaţiului împrejmuitor din curtea amplasamentului, precum şi de dotările aferente, astfel încât acest imobil să se transforme într-un atelier intercultural”, a mai explicat Cristian Cismaru.

Noutatea proiectului va consta în montarea a opt panouri rabatabile, patru pe o parte, patru pe cealaltă a spaţiului interior. Atunci când aceste panouri se retrag, pliindu-se pe pereţii laterali, sala va fi una de teatru şi cinema, cu o capacitate de 74 de locuri pe scaune şi 22 la balcoane. Când panourile sunt redeschise, sala poate fi utilizată ca spaţiu pentru diverse alte manifestări, de la spectacole restrânse la conferinţe şi workshop-uri.

Obiectivele proiectului sunt protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural din municipiul Slatina, dezvoltarea comunității prin creșterea atractivității turistice, conservarea și valorificarea patrimoniului imaterial al comunității rome şi întărirea relațiilor bilaterale între operatorii culturali din România și cei din statele donatoare cu privire la patrimoniul cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here