În plin an electoral, primarul Balşului scumpeşte serviciile de apă şi canalizare

În vreme ce în oraşe precum Slatina factura la apă-canal continuă să fie diminuată prin reducerea tarifelor, la Balş costul acestor servicii va creşte, după ce, la propunerea primarului Mădălin Teodosescu, majoritatea consilierilor locali, controlată de edil, a aprobat, recent, „o cotă de dezvoltare pentru serviciul public de apă şi de canalizare ale oraşului Balş de 4%”, cotă care se va reflecta în tarifele suportate de populaţie. Mai precis, bălşenii vor plăti serviciile de alimentare cu apă şi canalizare la un tarif mai mare, diferenţa de bani urmând să intre într-un cont aparte.

Este vorba de Hotărârea Consiliului Local 27/2016, aprobată cu 16 voturi în şedinţa Consiliului Local din 25 februarie. „Se aprobă o cotă de dezvoltare pentru serviciul public de apă şi de canalizare ale oraşului Balş de 4%”, scrie la articolul 1 din actul normativ. Potrivit documentului, „Cota de dezvoltare va fi inclusă în preţurile şi tarifele de apă-canal”. Sumele încasate, corespunzătoare cotei de dezvoltare, se vor constitui într-un cont distinct, iar fondul rezultat se va utiliza, chipurile, pentru dezvoltarea şi reabilitarea reţelei de apă, „în vederea creşterii calităţii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare”, după cum mai scrie, negru pe alb, în hotărâre.

O primă întrebare care se poate pune este de ce Administraţia Mădălin Teodosescu trebuie să pună presiune pe buzunarele oamenilor, şi aşa destul de amărâţi, şi nu găseşte alte soluţii pentru dezvoltarea serviciului public de apă şi canalizare, precum accesarea unor fonduri comunitare prin depunerea unui proiect. O a doua întrebare este dacă banii pe care populaţia îi va plăti în plus vor fi folosiţi şi pentru îmbunătăţirea calităţii apei, una foarte proastă în prezent.

La butoane, ruda primarului

De-o fi una, de-o fi alta, este sigur că oamenii vor fi nevoiţi să scoată degeaba bani mai mulţi din buzunar pentru că, indiferent cât va plăti populaţia, este greu de crezut că lucrurile se vor schimba în bine atâta timp cât la conducerea firmei pe care consiliul local, la propunerea primarului, a înfiinţat-o anul trecut pentru preluarea serviciilor de apă-canal, SC Apă Canal Olteţul SRL, se află Ionuţ Fumureanu, cel care, de pe poziţia de director, a falimentat celălalt operator de apă-canal al oraşului, SC Aquatrans SA. Fumureanu este, însă, ruda primarului pe care edilul se poate bizui, aşa cum s-a bizuit în urmă cu doi ani, când, a doua zi după alegerile europarlamentare, sute de cetăţeni din mai multe blocuri au rămas, circa două zile, fără apă la robinet după ce angajaţii societăţii aflate în subordinea primăriei le-au demontat apometrele care măsurau apa consumată pe fiecare scară de bloc. Era pedeapsa aplicată de primar oamenilor pentru că partidul din care face şi el parte, PNL, a pierdut în acel an alegerile pentru Parlamentul European. Explicaţia conducerii SC Aquatrans SA a fost că, prin această măsură, s-a urmărit, de fapt, forţarea celor care beneficiază de instalaţii comune de alimentare cu apă să suporte costurile separării consumului de apă. Angajaţii Aquatrans au acţionat atunci însă abrupt, fără să întocmească procese-verbal de ridicare a apometrelor şi fără să atenţioneze dinainte populaţia că va rămâne un timp fără apă la robinet. Totul în forţă şi pe neaşteptate, ca la un ordin. Politic, evident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here