S-a spart gaşca: Marian Florescu, plângere la Poliţie în defavoarea lui Mircea Zăvelcă

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina fac cercetări într-un dosar în care există suspiciuni asupra modului în care s-a derulat o licitaţie publică organizată de Primăria Dobrun pentru atribuirea unui contract de lucrări finanţat din fonduri europene. Cazul a fost deschis în baza unei plângeri formulate de omul de afaceri Marian Florescu din Slatina, cunoscut pentru astfel de demersuri. Interesant este că, de această dată, Florescu se îndreaptă indirect împotriva prietenului său Mircea Zăvelcă, patronul SC Padrino SRL, care a obţinut cel mai bun punctaj la licitaţia respectivă şi care, prin urmare, trebuia să semneze contractul de lucrări. Şi mai interesant este că plângerea a fost depusă la organele de cercetare penală la scurt timp după ce Florescu şi Zăvelcă şi-au petrecut împreună o vacanţă de vis în Africa.

Licitaţia de la Dobrun a fost organizată în vederea atribuirii unui contract finanţat din fonduri europene pentru lucrări de modernizare a mai multor drumuri de exploataţie agricolă pentru care primăria a obţinut aproape trei milioane de lei. În competiţie au intrat cinci firme,  SC Grup Primacons SRL (administrată de omul de afaceri Octavian Bălţoi), SC Old & New Construct SRL (Mircea Ungureanu), SC Panadria SRL, SC Padrino SRL (Mircea Zăvelcă), SC Mar Construct Transport 2008 SRL (firma lui Marian Florescu). Se pare că cel mai bun punctaj a fost obţinut de firma lui Mircea Zăvelcă, prieten cu Florescu. De altfel, cei doi s-au aflat într-o vacanţă de vis în Africa în prima jumătate a lunii martie, alături de alţi oameni de afaceri din Olt. S-au simţit bine, s-au distrat la maximum, eu revenit în ţară fără vreo urmă de sfadă, după care, pe nepusă masa, Marian Florescu a depus plângere la Poliţie împotriva modului în care s-a derulat licitaţia cu pricina. La solicitarea OLT-ALERT, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt a confirmat informaţia.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt se află în lucru un dosar penal, înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, în care se efectuează cercetări cu privire la atribuirea contractului de achiziție publică «Modernizare drumuri de exploatare agricolă în comuna Dobrun, județul Olt», de către autoritatea contractantă U.A.T. Dobrun”, se arată în răspunsul oficial al IPJ Olt.

Curios este faptul că Florescu şi Zăvelcă făceau parte, alături de Sorin Păduraru (patronul SC Condor Păduraru SRL, rudă cu patronul SC Padrino SRL) dintr-un grup de interese în care cei trei nu se şicanau unul pe altul pe marginea licitaţiilor la care participau. Din contra, surse din mediul local de afaceri spun că ei acţionau în baza unor înţelegeri iniţiale în aşa fel încât să se sprijine unul pe celălalt. Cercul a fost spart acum de Florescu, cel mai probabil pentru faptul că el nu a mai prins în ultima perioadă nici o lucrare mai de Doamne-ajută, simţindu-se astfel trădat de ceilalţi doi parteneri, mai spun sursele citate,

„Nimic nu era întâmplător în acţiunile celor trei. Dacă Florescu, nemulţumit, contesta la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – n.r.) rezultatele unei licitaţii care dădeau câştigător un constructor ce nu făcea parte din grup, gestul pornea la îndemnul celorlalţi doi, care îl puneau pe primul să conteste chiar dacă ştiau că licitaţia fusese câştigată corect. În schimbul acestor servicii, Florescu mai prindea şi el, din când în când, câte o subcontractare de la cei doi amici, până când, se vede treaba, şi-a dat seama că este manipulat pe mai nimic”, au declarat sursele citate.

Zăvelcă: „Am fost împreună în Africa, n-a zis nimic”

Contactat telefonic, Mircea Zăvelcă a spus că habar n-are de ce amicul său a procedat în acest fel. „Am fost împreună în Africa, n-a zis nimic. După ce am venit am primit nişte telefoane, m-aţi sunat şi dumneavoastră, m-a mai sunat un prieten. Am înţeles că s-au ridicat documentele de la Dobrun, că se fac cercetări. La mine nu au ce să găsească în neregulă, avem documente legale, suntem corecţi. Asta e. În rest, nu ştiu nimic”, a spus patronul de la SC Padrino SRL.

Nu este pentru prima oară când Marian Florescu depune o asemenea plângere la organele de cercetare penală. Pe de altă parte, el însuşi are probleme la capitolul documentelor cu care încearcă să câştige licitaţii în domeniul construcţiilor. În octombrie 2015, afaceristul a participat, cu SC Mar Construct Transport 2008 SRL, la o licitaţie organizată de Primăria Crâmpoia pentru modernizarea unui drum comunal, depunând documente potrivit cărora societatea participantă era susţinută financiar de o societate comercială, aceasta din urmă fiind, de fapt, o altă firmă a sa, SC Business New Era Creativ SRL, aflată în procedura insolvenţei.

De asemenea, în urmă cu patru ani o altă firmă a lui Marian Florescu, SC Marsilva Com SRL, câştiga un contract de lucrări finanţat din fonduri publice la Balş, folosind documente care atestau că societatea executase lucrări similare în Italia, lucrări care, de fapt, fuseseră executate de o firmă italiană, nicidecum de Marsilva Com SRL.

În fine, anul acesta Marian Florescu a generat un scandal de proporţii folosindu-se de scrisori de garanţie financiară falsificate pentru câştigarea unor licitaţii organizate de primăriile localităţilor Gostavăţu şi Şopârliţa, lucrările fiind finanţate din fonduri europene.

De altfel, săptămâna trecută el a fost citat şi audiat de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here