Darius Vâlcov şi scandalul Panama Papers: Dezvăluire-bombă

Fostul ministru de Finanţe Ioana Petrescu face o dezvăluire-bombă în legătură cu succesorul ei, Darius Vâlcov, punând în legătură directă un gest al acestuia cu scandalul offshore-urilor din Panama. Deşi nu îi dă numele, este foarte uşor din descriere să ne dăm seama că este vorba, fără echivoc, de fostul primar al Slatinei, azi judecat pentru fapte de corupţie.

Fostul ministru relatează cum, în 2014, un ministru din Guvernul Ponta a făcut tot posibilul ca în România să nu poată fi constituit cadrul legal pentru aplicarea tratatului de liber schimb de date fiscale şi financiare între ţările semnatare, inclusiv paradisuri fiscale, precum Anguilla, Insulele Bermude, Lichtenstein şi Insulele Seychelles, document semnat în 30 octombrie 2014 la Berlin de 52 de ţări, inclusiv de ţara noastră. În acest sens, primul lucru pe care Vâlcov l-a făcut după instalarea sa în funcţia de ministru al Finanţelor a fost să scoată prevederea privind schimbul de informaţii financiare între bănci şi ANAF din proiectul de ordonanţă care crea cadrul legal pentru derularea tratatului în România.

”Panama Papers, o investigaţie jurnalistică de proporţii dezvăluie că în timp ce omul de rând plăteşte taxe, oamenii puternici şi cu mulţi bani cred că regulile nu sunt făcute şi pentru ei. Aceştia folosesc firme înregistrate în paradisuri fiscale ca să nu plătească taxe, să facă evaziune fiscală şi să spele bani, asta în timp ce conduc ţări şi cer bani de la populaţie pentru pensii şi salarii. Alţii se prefac că susţin mediul de afaceri şi cer răspicat ca statul să colecteze mai mulţi bani la buget.

Întotdeuana am crezut că trebuie să începem cu stârpirea marii evaziunii. La începutul mandatului meu de ministru, am fost sfătuită foarte paternal de mai mulţi binevoitori să nu încerc să fac asta întrucat cei care au mai încercat să facă au şfârsit-o foarte rău. Să stau eu cuminte, mi s-a spus, şi să fac doar lucruri mărunte, că doar e an electoral (era 2014)! Nu i-am ascultat.

Un pas important în lupta împotriva evaziunii fiscale la nivel înalt a fost semnarea la Berlin în data de 30 octombrie 2014, a tratatului de liber schimb de date fiscale şi financiare între 52 de ţări, inclusiv paradisuri fiscale, precum Anguilla, Insulele Bermude, Lichtenstein şi Insulele Seychelles. Acest tratat va intra în vigoare în 2017 şi va face ca tipul de activităţi de genul celor din Panama Papers să fie mult mai greu de ascuns.

Aş putea să scriu o carte despre cât de greu a fost ca România să ajungă parte a acestui acord. Am primit girul Guvernului de a semna acest tratat cu cateva minute înainte de ceremonia de semnare. La ultima şedinţă de guvern în care participam în calitate de ministru al finanţelor, unul dintre miniştri a amânat semnarea ordonanţei de urgenţă care crea cadrul legal pentru derularea tratatului. O săptămână mai târziu, îndata ce a ocupat fotoliul de ministru al finanţelor, a scos prevederea privind schimbul de informaţii financiare între bănci şi ANAF din proiectul de ordonanţă.

Pe de altă parte, mediul de afaceri s-a împotrivit vehement prevederii din codul de procedură fiscală care reglementa colectarea de date financiare, iar presa a acuzat că, prin schimbul de informaţii fiscale şi financiare, se doreşte impozitarea diasporei”, scrie Ioana Petrescu pe blogul său.

Pe cine căuta Darius Vâlcov să protejeze prin gestul oficial dezvăluit acum de predecesoarea sa la conducerea Ministerului Finanţelor nu se ştie deocamdată, însă este probabil să se afle în curând, pentru că „protejaţii” săi s-ar putea regăsi pe lista celor 100 de români care au, potrivit informaţiilor din scandalul Panama Papers, offshoreuri în paradisul fiscal din Panama.

De altfel, nici acum lucrurile nu intră în normal. Ioana Petrescu arată că primul lucru pe care actualul ministrul de Finanţe trebuia să îl facă, imediat după apariţia informaţiilor din Panama Papers, „era să demareze o investigaţie pentru a stabili în ce măsura afacerea Panama Papers a dus la păgubirea bugetului României şi cum a afectat contribuabilul român. Asta au făcut deja miniştrii de finanţe din ţările civilizate”.

„E cam greu să te declari luptător împotriva marii evaziuni când ai chiar în conducerea ministerului oameni care au avut off-shore-uri. Adică, atunci când ai pus lupul paznic la oi!”, mai scrie pe blogul său Ioana Petrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here