Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Lotul Vâlcov rămâne sub control judiciar

Toţi inculpaţii din dosarul în care fostul primar şi ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este cercetat pentru fapte de corupţie rămân sub control judiciar, a decis, miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), unde se judecă dosarul.

„În baza art. 362 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 208 alin. 5 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Vâlcov Darius-Bogdan, Prina Minel Florin, Şuşală Lucian Petruţ, Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian”, se arată în soluţia decisă miercuri de completul care judecă dosarul 2018/1/2015. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru.

În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe fostul primar al Slatinei, Minel Florin Prina, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani.

Ex-directorul SC Imobiliare Consloc SRL (aflată, în prezent, în procedura de faliment), Lucian Petruţ Şuşală este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar oamenii de afaceri Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu – pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe inculpatul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul unei autorități contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina şi orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Mita a fost primită în mai multe rânduri de Vâlcov atât în mod direct, cât şi prin intermediul celorlalţi inculpaţi în dosar.

Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând, astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei, mai arată procurorii DNA.

Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 24 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here