VIDEO Candidatul PSD la Primăria Balş, Cătălin Rotea, primele priorităţi pentru oraş 

Candidatul PSD la funcţia de primar al oraşului Balş, Cătălin Rotea, şi-a făcut publice, miercuri, într-o conferinţă de presă, câteva dintre priorităţile programului pe care şi-l propune pentru perioada 2016 – 2020 pentru urbea de pe malurile Olteţului. Printre măsurile cuprinse în program se numără reducerea taxelor şi impozitelor locale, siguranţa cetăţenilor şi crearea de noi locuri de muncă.

Candidatul PSD a vorbit de reducerea impozitului pe clădirile rezidenţiale pentru persoanele fizice cu 10%, de la o,1% la 0,09%, şi de reducerea impozitului pe clădiri nerezidenţiale pentru persoanele juridice, de la 1,3% la 1%, începând cu 1 ianuarie 2017.

„Vorbim pe de o parte să ajutăm persoanele fizice să plăteascvă un impozit pe locuinţă, pe apartament sau pe casă, mai mic cu 10%, să le lăsăm în buzunar pe an circa 50 de lei, 100 de lei, sume care la prima vedere pot părea infime, dar care pentru mulţi sunt mari. Pe de cealaltă parte vorbim de reducerea impozitului pe clădiri nerezidenţiale persoanele juridice, asta însemnând toate sediile de firme, toate halele de producţie, toate magazinele, puncte de vânzare. cu o reducere substanţială de la 1,3% la 1%. În Balş sunt circa 460 de societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea. balşul are o rată anreprenorială de 20 la mie, deci sunt 26 de societăţi comerciale la mia de locuitori, mult peste media judeţului Olt. Asta înseamnă că toţi aceşti întreprinzători, fie că vorbim de societăţile comerciale mari, precum cea de componente auto, fie că vorbim de industrie, ce a mai rămas din ea la nivelul oraşului, fie că vorbim de mici întreprinzători care au magazine de o parte şi de alta a drumului naţional care parcurge balşul, toţi aceşti oameni trebuie stimulaţi. Le lăsăm la dispoziţie sume destul de importante pe care ei pot să şi le scoată sub formă de profit, fie să mărească salariile, fie să facă noi angajări. şi aşa vom ajunge şi la crearea de noi locuri de muncă”, a explicat Cătălin Rotea.

El a arătat că impactul bugetar al acestor măsuri va fi suportat prin prin diminuarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciilor. „Am calculat pe marginea acestor măsuri un impact bugetar, pentru că se pune problema dacă există bani să suportăm toate aceste gratuităţi. Impactul bugetar va fi suportat prin diminuarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, titlul 20, ca să fiu foarte explicit, din bugetul oraşului Balş. Impactul bugetar al acestor reduceri de taxe şi impozite este echivalentul a 15 foişoare de lemn construite în ultimii ani în oraşul Balş, în zona Monument şi în zona Turnuri. Foişoare de lemn care sunt utile, am vorbit cu mulţi oameni care se bucură că au unde să stea, numai că sunt prea dese şi cred că au o valoare destul de mare. Să relaxăm fiscalitatea şi să reducem impozitele pentru toţi locuitorii oraşului ne costă, aşadar, cât 15 foişoare de lemn”, a punctat candidatul PSD la Primăria Balş.

În acelaşi context, Cătălin Rotea a vorbit şi de stimularea producătorilor agricoli prin reducerea taxelor practicate în pieţele agro-alimentare şi în târgul săptămânal.

„În următoarea şedinţă a Consiliului Local Balş, şedinţă care va avea loc probabil la sfârşitul lunii aprilie, la sugestia şi la iniţiativa mea toţi consilierii locali ai PSD vor promova un proiect de hotărâre prin care se reduc cu 25% toate taxele speciale pentru pieţele agro-alimentare şi pentru târgul de săptămână. Este vorba de o reducere cu 25% a unui număr de 14 taxe speciale, dintre care cele mai importante sunt taxele pentru folosirea meselor şi tarabelor din incinta pieţelor, pentru vânzarea păsărilor şi animalelor în incinta pieţelor, a produselor lactate, a materialelor de construcţie, pentru vânzarea de cereale. Este modalitatea prin care eu, ca şi candidat al Partidului Social Democrat şi în baza încrederii pe care sper să mi-o acorde bălşenii, încerc să stimulez producătorii agricoli. Sunt foarte mulţi producători agricoli din zonele adiacente Balşului care îşi vând produsele şi care plătesc taxe destul de mari. Consider că reducerea taxei de piaţă de la 7,5 lei/mp/zi, cât este acum, la 5 lei, raportat la numărul de zile dintr-o lună şi raportat la metri pătraţi pe care îi ocupă un producător agricol, înseamnă un ajutor financiar cât de cât consistent pentru aceşti producători agricoli. Ei îşi vor permite astfel ca banii care le rămân la dispoziţie să îi investească, să îi consume tot la nivelul oraşului Balş sau, eventual, să reducă preţurile”, a declarat Rotea.

Candidatul PSD a lansat, totodată, o propunere pentru bălşenii din zona Turnuri, respectiv renovarea pieţei din zonă astfel încât ea să arate ca o piaţă la standarde europene din 2017.

„Îmi doresc să stimulez producătorii agricoli pe de-o parte prin reducerea fiscalităţii, pe de altă parte prin a le oferi un spaţiu adecvat unde să îşi vândă produsele”, a precizat candidatul social-democraţilor.

O altă prioritate din programul său ţine de siguranţa cetăţeanului, respectiv rezolvarea problemei câinilor fără stăpân prin construirea unui adăpost pentru ei şi prin înfiinţarea unui serviciu de ecarisaj care să funcţioneze în subordinea primăriei, extinderea sistemului de supraveghere video al oraşului şi suplimentarea bugetelor celor nouă unităţi de învăţământ pentru paza acestora.

Lipsa locurilor de muncă este, şi ea, un punct important din programul lui Cătălin Rotea pentru dezoltarea urbei, soluţia identificată de acesta fiind, în primul rând, crearea unui parc industrial pentru atragerea de investitori.

„Din studiile sociologice pe care le-am făcut reiese că un sfert dintre bălşeni suferă de lipsa locurilor de muncă, deci e o primă problemă pe care o au bălşenii. Chiar prin reducerea fiscalităţii se pot face câteva angajări, dar e vorba de puţine locuri de muncă. În primă fază, din cele 500 de hectare pe care Balul le are în domeniul public, trebuie să identificăm o suprafaţă de cinci hectare pe care să construim un parc industrial, care presupune scutirea investitorului pe teren şi pe clădiri, costuri zero pentru autorizarea de construire şi certificatul de urbanism. Apoi trebuie să avem societatea comercială care va administra parcul, trebuie să îl împrejmuim, trebuie să-i tragem utilităţile, lucruri care se pot face foarte rapid. Nu ştiu de ce nu s-au făcut astea până acum pentru că Legea parcurilor industriale există din 2013. Şi vom practica aceeaşi metodă care s-a practicat prin atragerea investitotilor la Slatina, unde un producător de fibră optică crează 400 de locuri de muncă. Balşul nu este finalul unui drum naţional sau al unui drum european. Balşul este tranzit între trei oraşe foarte mari, Craiova, Slatina şi Piteşti. Producătorii de componente auto sunt cu siguranţă interesaţi să vină să investească aici”, a reliefat Cătălin Rotea.

Acesta a mai spus că modul în care a acţionat în precampania electorală a avut efecte în Balş, inclusiv la nivelul administraţiei publice locale, care şi-a înteţit activitatea în acţiunile de salubrizare a oraşului şi că va face o campanie electorală curată, lipsită de atacuri, că va sesiza doar problemele administrative pe care primăria nu le-a rezolvat de-a lungul ultimilor ani şi că, în concluzie, va avea c’un comportament constructiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here