Inspecţia Fiscală Olt a lovit în plin: 10 plângeri penale şi amenzi de peste 50.000 lei în trei luni 

Cele peste 400 de controale derulate, în primul trimestru al anului în curs, de Inspecţia Fiscală Olt la persoane fizice şi juridice s-au soldat cu mai multe plângeri penale pentru un prejudiciu în valoare de peste 20 de milioane de lei şi cu amenzi de peste 50.000 de lei.

În trimestrul I 2016, organele de inspecţie fiscală din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt – Inspecţia Fiscală au efectuat, în baza analizei de risc la persoane juridice şi persoane fizice, 40 inspecţii fiscale generale, 110 inspecţii fiscale parţiale, 80 verificari pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare şi 190 controale inopinate, controale încrucişate şi cercetări la faţa locului.

„Acţiunile de control au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii si exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a AJFP Olt, Mihaela Marinescu.

În cele trei luni organele de inspecţie fiscală au acordat prioritate acţiunilor de verificare pentru reducerea fraudei şi neconformităţii în domeniul TVA, eliminarea întârzierilor în rambursarea taxei pe valoarea adăugată în scopul diminuării efectelor crizei economico-financiare asupra operatorilor economici. Au fost, astfel, efectuate 80 verificări pentru soluţionarea deconturilor negative de TVA cu opţiune de rambursare, în sumă de 11.218.580 lei, fiind respinsă la rambursare taxă pe valoarea adăugată în sumă de 565.950 lei.

„Suma TVA fără drept de rambursare a reprezentat 5,04 % din suma solicitată la rambursare în trimestrul I 2016, înregistrând o scădere cu 772.030 lei în raport cu trimestrul I 2015 când a reprezentat 8,28 %, respectiv 1.337.980 lei”, a mai precizat Mihaela Marinescu.

Reprezentanţii Fiscului au constatat sume suplimentare la bugetul general consolidat în valoare totală de 23.994.470 lei. Pentru încălcarea legislaţiei fiscale si contabile s-au aplicat sanctiuni contravenţionale, în valoare de 51.400 lei,  De asemenea la contribuabilii supuşi inspecţiei fiscale a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 2.600.370 lei, cu 223.980 lei mai puţin în raport cu trimestrul I 2015.

În urma controalelor efectuate, Inspecţia Fiscală a înaintat organelor în drept 10 plângeri penale pentru un prejudiciu în valoare de 20.492.870 lei.

Risc ridicat de evaziune fiscală a fost constatat în domeniile lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, turnarea metalelor neferoase uşoare, construcţii de drumuri şi autostrăzi, în cel al comerţului cu ridicata nespecializat şi al intermedieri în comerţul cu produse diverse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here