DOCUMENT Primăria Balş, plăţi ilegale şi după controalele Curţii de Conturi

Prinsă, în urmă cu doi ani, de Curtea de Conturi a României, cu plăţi ilegale de peste 3,6 miliarde de lei vechi către firma care a construit cele 60 de locuinţe sociale în Balş, SC Zeus SA Piteşti, primăria condusă de Mădălin Teodosescu a continuat să vireze în conturile constructorului bani în baza unor lucrări care nu au existat decât pe hârtie. În plus, de data aceasta a plătit şi lucrări care, potrivit contractului, intrau în obligaţiile constructorului să le realizeze, fără să perceapă plăţi suplimentare. Reamintim că SC Zeus SA este controlată de omul de afaceri Grigore Dobre, condamnat la închisoare cu executare într-un dosar de corupţie.

Ultimele plăţi ilegale efectuate de Primăria Balş către SC Zeus SA Piteşti au fost descoperite în cel mai recent control desfăşurat de Curtea de Conturi la instituţia condusă de opt ani de Mădălin Teodosescu. Potrivit auditorilor externi, acestea au fost făcute anul trecut. Este vorba, în primul rând, de o tranşă de peste 320 de milioane de lei vechi plătită în contul unor lucrări la capitolul „Instalaţii electrice”, aşa cum reiese din factura AG ZEU nr. 5172/30.10.2015, lucrări care nu au fost găsite la controlul pe teren.

„Din verificarea realităţii efectuării unor categorii de cheltuieli la obiectivul de investiţii «Locuinţe sociale 60 apartamente, oraş Balş, judeţul Olt», realizat în baza Acordului contractual de lucrări nr. 4762/02.06.2009, încheiat cu SC Zeus SA, s-au constatat diferenţe la articole de cheltuieli între cantităţile înscrise în factura seria AG ZEU nr. 5172 din 30.10.2015 şi situaţiile de plată la luna octombrie 2015, anexe la aceasta, şi cantităţile măsurate efectiv în teren, respectiv la obiectivele de deviz FM008 «Instalaţii electrice» şi LCOB58 «Alee pietonală», rezultând lucrări neexecutate în valoarea de 32.364,84 lei, acceptate şi decontate de UATO Balş”, se arată în actul de control al Curţii de Conturi.

Plăţi şi pentru probe, deşi costul lor cădea în sarcina constructorului

În al doilea rând, este vorba de virarea a peste 260 de milioane de lei vechi în conturile firmei din Argeş, plăţi reprezentând contravaloarea unor probe, verificări şi încercări care, potrivit contractului, intrau în obligaţiile executantului fără ca SC Zeus SA să perceapă plăţi suplimentare.

Iată dovada: „Antreprenorul SC Zeus SA a facturat şi încasat nelegal categorii de lucrări reprezentând probe, verificări şi încercări în sumă de 26.225 de lei, contrar punctului 7.1 din anexa 3B – «Condiţii speciale de contract» la Acordul contractual de lucrări nr. 4762/25.02.2009, care stipulează: «… Costul probelor şi încercărilor, inclusiv manopera acestora, revin antreprenorului»… ”.

document-bals

Filă din actul de control al Curţii de Conturi

Procedându-se în acest fel, Primăria Balş a efectuat plăţi nelegale în sumă totală de aproape 600 de milioane de lei vechi, după ce, cu câţiva ani înainte, instituţia condusă de Mădălin Teodosescu efectuase plăţi, la fel de ilegale, de peste 3,6 miliarde de lei.

Bani către firma unui penal

Mai exact, este vorba de 3.680.000.000 de lei vechi. Ilegalitatea a fost descoperită un an mai târziu de Curtea de Conturi, în cadrul unui control de rutină. Suma reprezenta „angajarea de cheltuieli şi efectuarea de plăţi nelegale pentru lucrări neexecutate în cantitatea facturată şi plătită la obiectivul de investiţii «Locuinţe sociale Bloc T7, oraşul Balş»”. Prejudiciul descoperit i-a făcut pe auditorii externi să dispună măsuri extinse, respectiv „verificarea stadiului fizic la toate obiectivele de investiţii aflate în curs de execuţie, corelarea acestuia cu datele înscrise în situaţiile de lucrări, stabilirea întinderii eventualelor prejudicii şi luarea măsurilor pentru recuperarea acestora”.

Nu ştim dacă măsurile dispuse atunci au fost respectate întocmai de Administraţia Teodosescu. Ştim însă că, în data de 11 martie 2014, Primăria Balş a angajat, în cadrul aceluiaşi proiect, lucrări suplimentare de aproape 6,9 miliarde de lei vechi prin atribuirea unui alt contract, prin negociere fără anunţ de participare, aceleiaşi firme. Ultimele plăţi ilegale făcute către aceeaşi firmă şi descoperite de Curtea de Conturi în luna martie 2016 intră în aceste „prelungiri”. Proiectul a fost prelungit prin efectuarea unor lucrări suplimentare după ce patronul SC Zeus SA, Grigore Dobre, a fost trimis în judecată în celebrul dosar în care preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a luat şapte ani de puşcărie pentru fals şi mită şi în care au mai fost condamnaţi, la câte trei ani de închisoare cu suspendare primarii (la data faptelor) din Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, cu toţii trimişi în judecată de procurorii DNA în mai 2011. De altfel, şi patronul SC Zeus SA a fost condamnat definitiv, în februarie 2015, la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene”.

•••

Scriam, într-un articol anterior publicat în Gazeta Nouă, că Balşul poate fi considerat foarte uşor oraşul plăţilor ilegale sub Administraţia Teodosescu. Nu ştim în ce condiţii au fost efectuate aceste plăţi de funcţionarii băgaţi la înaintare de primarul Teodosescu (care, deşi ordonator principal de credite, se fereşte ca Dracu’ de tămâie să semneze documente) şi dacă ele nu ascund, dincolo de aşa-zisele „erori”, altfel de înţelegeri. Cert este însă că astfel de plăţi ilegale au persistat pe durata celor două mandate de primar ale actualului edil-şef, ale cărui „realizări” notabile au fost îndatorarea oraşului, în două rânduri şi pe lungi perioade de timp, la bănci, precum şi eşuarea unor proiecte de mare importanţă pentru urbe, după ce în cadrul lor au fost cheltuite sume considerabile de bani. Ar mai fi statuile care străjuiesc, fără nicio utilitate, intrarea în primărie, pentru care s-au plătit sume uriaşe de bani atât din fonduri atrase de la Uniunea Europeană, cât şi din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here