DOCUMENT Consiliul Local Movileni încalcă legea păşunilor din considerente electorale

Majoritatea consilierilor locali din comuna olteană Movileni încalcă legea cu bunăştiinţă din considerente electorale, potrivit unui funcţionar al primăriei. Este vorba de OUG 34/2013 care obligă autorităţile administraţiei publice locale să concesioneze sau să închirieze păşunile publice crescătorilor de animale, act normativ împotriva căruia aleşii locali din Movileni au votat, nu demult, împotrivă.

Deşi unii dintre localnici, crescători de animale, au depus la primărie cereri pentru concesionarea de suprafeţe din păşunea comunală, cei mai mulţi dintre aleşii localităţii s-au opus, în şedinţa ordinară a consiliului local din luna martie, respingând, pur şi simplu, printr-un proiect de hotărâre adoptat, aplicarea OUG 34/2013 care obligă primăriile ca, în baza hotărârilor consiliilor locale, să concesioneze sau să închirieze pajiştile crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice.

„Se respinge concesionarea sau închirierea pajiştei comunale. Persoanele interesate pot contesta prezenta hotărâre, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004 privind Contenciosul Administrativ”, se arată în hotărârea adoptată de majoritatea consilierilor din Movileni.

hotarare movileni

hotarare movileni1

Până la contestarea în instanţă a actului normativ adoptat, aleşii comunei au încălcat articolul 9, alineatul 1 din OUG 34/2013, unde se arată că „Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani”, precum şi alineatul 2, acelaşi articol, care precizează că „Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor vor dispune cu privire la iniţierea procedurii de concesionare/închiriere până la data de 1 martie a fiecărui an, în baza hotărârii consiliului local al comunei, oraşului, respectiv al municipiului”.

Precizăm că, în condiţiile în care păşunile nu se concesionează crescătorilor de animale în condiţiile legii, oamenii pierd sume importante de bani de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA). Precizăm că, în trecut, primăriile primeau bani de la APIA pentru întreţinerea păşunilor, lucru imposibil din 2014, după apariţia OUG/2013, modificată.

Întrebaţi de reporterii OLT-ALERT de ce primăria nu se implică în respectarea legislaţiei care reglementează situaţia păşunilor, atât primarul comunei, Ion Sorin Toma, cât şi secretara localităţii, Ana-Maria Şerban, au ridicat din umeri, arătând spre consiliul local.

„N-au fost de acord consilierii să concesioneze păşunea. Există o hotărâre de consiliu local”, a răspuns, sec, primarul.

Motivul pentru care aleşii au decis să încalce ordonanţa de urgenţă citată este unul halucinant: ne aflăm în an electoral.

„Ordonanţa 34 spune clar că concesionare sau închirierea păşunilor să face cu acordul consiliului local. Am pus în discuţie şi s-a luat o hotărâre prin care s-a respins. Din punct de vedere legal, noi le-am prezentat materialele. Mai mult eu nu pot, nu pot să ridic mâna în locul dânşilor cu nu am drept de vot. Consilierii nu au considerat oportună concesionarea sau închirierea păşunii pe considerentul că este an electoral şi că n-ar fi bine”, a spus secretara comunei.

În semn de protest, unul dintre solicitanţii cărora i s-a nesocotit dreptul de a concesiona păşune a intrat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu toate animalele pe care le deţine, peste 200 de oi, în curtea primăriei, unde a stat aproape două ore. Alexandru Pârvan a declarat pentru OLT-ALERT că va continua să protesteze astfel până când va beneficia de prevederile legale în problema care îl macină. Mai mult, crescătorul de animale din Movileni s-a aflat, luni, la DNA Bucureşti, unde a declarat mai multe aspecte despre modul în care se cheltuie banii publici de autorităţile locale ale comunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here