Tensiuni între partide în ultima şedinţă a CJ Olt. Pe ce s-au contrat aleşii – VIDEO

Deşi a anunţat din capul localului că, fiind ultima şedinţă a actualului Consiliu Judeţean Olt în acest mandat, şi-ar dori o întrunire liniştită, fără eventuale neînţelegeri, preşedintele legislativului, Paul Stănescu, nu a avut parte de ceea ce şi-a dorit. Tensiunile între aleşi au apărut pe marginea proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului de salubrizare a localităţilor din judeţul Olt. În ciuda explicaţiilor amănunţite ale conducerii CJ, şapte dintre consilieri, majoritatea de la PNL, nu au votat regulamentul. Aprobarea regulamentului de toate consiliile locale din judeţ este obligatorie pentru a fi putea scos la licitaţie sistemul integrat de management al deşeurilor la nivelul judeţului, pentru care s-au cheltuit aproape 40 de milioane de euro.

Tonul l-a dat consilierul PNL Ion Moisescu, care a propus amânarea discuţiilor pe acest proiect în condiţiile în care regulamentul nu a fost aprobat de consiliile locale ale oraşelor Slatina şi Balş. Vicepreşedintele CJ Marius Oprescu şi preşedintele Paul Stănescu au oferit lungi explicaţii pe acest subiect, susţinând că aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului de salubrizare a localităţilor din judeţ  în Consiliul Judeţean nu este condiţionată de aprobarea regulamentului în toate celelalte localităţi, pentru că CJ este, ca celelalte localităţi, un simplu membru al  Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Olt – Eco”. „Nu are legătură aprobarea regulamentului în Consiliul Judeţean cu aprobarea lui regulamentului în celelalte localităţi. El trebuie aprobat de toate localităţile membre în Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Olt – Eco», ca să putem scoate la licitaţie acest serviciu. La Slatina şi Balş regulamentul nu a fost aprobat pentru că cele două oraşe au contract cu un operator de salubritate şi trebuie să-şi rezolve această problemă. Şi au două variante pentru asta: ori reziliază pe cale amiabilă contractele, ori ies din asociaţie, dar trebuie să plătească daune în cotă parte. Este problema lor şi trebuie să şi-o rezolve. Nu are asta legătură cu faptul că noi aprobăm regulamentul”, a explicat Marius Oprescu.

Explicaţii suplimentare au venit, în aceeaşi logică, şi din partea preşedintelui CJ, Paul Stănescu, dar şi din partea şefei Serviciului de Implementare a Proiectelor din cadrul Consiliului Judeţean, Angela Solduban. Cu toate acestea, deşi li s-a spus că regulamentul trebuie aprobat ca serviciul de salubritate al judeţului să fie scos la licitaţie pentru ca sistemul integrat de management al deşeurilor să poată funcţiona, şapte dintre consilierii judeţeni, majoritatea de la PNL, au votat împotriva proiectului, iar unul s-a abţinut. Este vorba de liberalii Ion Moisescu, Niculae Florea, Viorel Dumitrescu, Ioan Bădescu şi George Ciucu, care au votat împotrivă, alături de Valeriu Guinea şi Dumitru Mugurel Crăciunică de la Partidul Naţional Democrat, şi de Marian Taifas (ALDE) care s-a abţinut. Pentru că punctul de vedere al lui Ion Moisescu a fost demontat, Viorel Dumitrescu a invocat, ulterior, că executivul nu a pus la dispoziţia legislativului o situaţie a întregii investiţii prin care a fost înfiinţat managementul integrat al deşeurilor (uriaşul depozit de la Bălteni), investiţie finanţată din fonduri comunitare şi care a costat peste 34 de milioane de euro. „Nimeni nu a cerut o asemenea investiţie”, a replicat Marius Oprescu.

Cu toate împotrivirea celor opt consilieri, regulamentul de organizarea şi funcţionare al serviciului de salubritate la nivel de judeţ a fost adoptat cu majoritate de voturi. Amânarea proiectului şi, pe cale de consecinţă, a intrării în funcţiune a acestui serviciu ar reprezenta un pericol pentru mai multe localităţi care nu mai beneficiază de un astfel de serviciu. Cele care beneficiază au la dispoziţie pentru depozitarea gunoiului doar depozite intermediare, întrucât toate gropile de gunoi vechi au fost închise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here