Premieră la alegerile locale. Votul va fi monitorizat printr-un sistem informatic

Premieră la alegerile locale din 5 iunie. Procesul de vot va fi informatizat. Cu ajutorul tabletelor, vor fi scanate CNP-urile votanţilor. În cazul unei tentative de vot multiplu sau ilegal, sistemul va alerta personalul din secţia de votare, dar şi poliţia.

În fiecare din cele peste 18.000 de secţii de votare din ţară va exista câte un operator care va scana cu câte o tabletă CNP-urile alegătorilor.

De asemenea, informaţiile colectate vor fi transmise în timp real, iar rezultatele vor fi gata de publicare la doar câteva ore după închiderea urnelor.

Ne indică pozitia în listă, unde alegatorul poate fi găsit, iar asta scurtează timpii de procesare a datelor alegătorilor in secţia de votare, sistemul a fost statuat prin legea 208 pe 2015

În judeţele din tara, vor fi echipe suplimentare, în caz că vor exista probleme cu conexiunea la internet sau cu tabletele. Autorităţile au anunţat că sunt disponibile in acest moment peste 3.500 de tablete de rezervă. Dacă din sistemul informatic reiese că un alegător nu a votat, acela va semna pe listele electorale, apoi primeşte buletinele de vot, o ştampilă şi poate merge la urne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here