Investiţiile din Iancu Jianu, lucrări de mântuială pe bani grei. Dosar penal pentru primar

Printre investiţiile derulate în ultimii ani în comuna olteană Iancu Jianu cu finanţare din fonduri publice se numără şi Piaţa agroalimentară, construită în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Deşi mai multe lucrări au fost executate foarte prost, iar altele n-au fost executate deloc, la plată au fost trecute şi unele, şi altele. Termenul de finalizare a fost demult depăşit, iar acoperişul pieţei, schimbat de trei ori, a început să cedeze din nou. Acest obiectiv de investiţii nu este singurul cu probleme în Iancu Jianu. Plăţile pe ochi frumoşi i-au adus primarului comunei şi un dosar penal în care urmărirea penală stă să fie reluată.

Lucrările la amenajarea pieţei au fost demarate în 2013 şi ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului trecut. Lucru care nu s-a întâmplat, pentru că unele dintre lucrări au fost făcute de mântuială, în vreme ce altele nu se regăseau decât pe hârtiile prin care executantul solicita decontarea. O atestă un raport de expertiză tehnică în care se arată, negru pe alb, grave nereguli la acest obiectiv.

„Nu au fost respectate şi duse la îndeplinire prevederile Dispoziţiei de şantier nr. 2/2015. Faţă de această situaţie, prin proiectantul de specialitate, SC Cubic Art SRL Slatina, împreună cu verificatorul de proiecte, vor dispune efectuarea uneio expertize MLPTL pentru şaspanta construcţiei principale, din proiectul nr. 25/13/GAL, din investiţia «Amenajare piaţă agroalimentară în comuna Iancu Jianu, judeţul Olt, cu privire la încadrarea în prevederile din Legea nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, art.2, art.5 şi art.6»”, se arată în raportul de expertiză tehnică.

Documentul mai arată că la decontare au fost prezentate mai multe lucrări neexecutate în valoare de zeci de mii de lei.

„Valoarea totală a lucrărilor neexecutate cuprinse în decontare tranşa I şi prezentate la decontare în tranşa a II-a este de 75.309,98 lei, cu TVA”, scrie în document.

DSCN2282

Documentul care atestă calitatea proastă a lucrărilor şi valoarea cerută la decontare pentru lucrări neefectuate

Ei bine, în ciuda banilor solicitaţi, acoperişul pieţei a fost schimbat de trei ori până acum şi povestea pare să continue, pentru că grinzile au început să cedeze din nou. Proiectul a costat aproape 53.000 de euro.

Aceasta nu este singura investiţie cu probleme în Iancu Jianu. Alte aproape 90.000 de lei au fost plătite, prin semnătura primarului în funcţie, Dumitru Corbeanu, unei firme din Slatina în conturi unor lucrări care, de asemenea, în realitate nu au fost niciodată efectuate. Ele ar fi trebuit să se regăsească în amenajarea un drum de acces la târgul săptămânal din comună, a unor alei şi a unei parcări în zona centrală a comunei pentru realizarea cărora primăria a semnat contracte cu o firmă din Slatina, SC Roco SRL. Plăţile nelegale au făcut obiectul unui dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş, în care, alături de Dumitru Corbeanu, au mai avut calitatea de inculpaţi mai multe persoane. În 2013, procurorii au soluţionat dosarul, înregistrat sub numărul 38/P/2012, prin NUP, soluţie menţinută de prim-procurorul acestui parchet prin Ordonanţa nr. 61/II/2/2014. Cele două soluţii au fost însă infirmate oficial, recent, de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, care a dispus redeschiderea şi reluarea urmăririi penale în această cauză şi sesizarea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Balş, care urmează să se pronunţe asupra legalităţii ordonanţei în discuţie.

Se pare însă că cineva „acolo, sus” îl iubeşte pe primarul din Iancu Jianu, pentru că, la capătul mai multor amânări, pronunţarea a fost acum din nou amânată până după alegerile locale din 5 iunie. Nu mult, ci doar atât cât primarul comunei să poată candida pentru un nou mandat netulburat de o eventuală reîncepere a urmării penale în acest caz, lucru care i-ar fi ciuntit din imaginea publică şi aşa destul de şifonată în ultima vreme. Faptele sale rămân însă în atenţia procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here