Autorul crimei din strada Toamnei, Adrian Gălbenuşe, condamnat la închisoare pe viaţă

Autorul crimei din strada Toamnei care a îngrozit Slatina, Adrian Gălbenuşe, care şi-a ucis cu sânge rece vecina în plină stradă, cu 13 lovituri de cuţit, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de Curtea de Apel Craiova.

Sentinţa a fost pronunţată marţi, când s-a judecat recursul declarat atât de inculpat, cât şi procurori, dar şi de părţile civile în proces, împotriva sentinţei Tribunalului Olt, care în februarie 2016 l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe Adrian Gălbenuşe, zis Adel. Pentru a-l putea condamna la detenţie pe viaţă, magistraţii craioveni i-au schimbat inculpatului încadrarea juridică din infracţiunea de omor calificat prin cruzimi în omor calificat prin cruzimi şi cu premeditare.

„Admite apelurile parchetului şi părţilor civile. Respinge apelul inculpatului ca nefondat. Desfiinţează sentinţa penală în parte sub aspectul laturii penale, cu privire la încadrarea juridică data faptei, la individualizarea judiciară a pedepsei aplicate şi a măsurii confiscării special şi rejudecând în aceste limite: În baza art. 386 c.p.p. Schimbă încadrarea juridică data faptei reţinute în sarcina inculpatului Gălbenuşe Adrian prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt nr.22/P/2015 din data de 30.03.2015 din infracţiunea de omor calificat prin cruzimi prev. de art. 188 alin. 1 rap. la art.189 alin. 1 lit. h C.p. în infracţiunea de omor calificat prin cruzimi şi cu premeditare prev. de art. 188 alin. 1 rap. la art.189 alin. 1 lit. a şi h C.p.. În baza art. 188 alin. 1 rap. la art.189 alin. 1 lit. a şi h C.p. Condamnă pe inculpatul GĂLBENUŞE ADRIAN la pedeapsa detenţiunii pe viaţă – pedeapsă principală – şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 alin. 1 lit. a şi b şi d C.p. pe o durată de 5 ani – pedeapsă complementară. În baza art.65 alin. 2 C.p. pe durata executării pedepsei aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin. 1 lit. a, b şi d C.p. Înlătură măsura confiscării speciale a două cuţite cu lamă de 19 cm, aflate la camera de corpuri delicte a Tribunalului Olt şi dispune restituirea acestora. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate ce nu contravin prezentei”, se arată în hotărârea instanţei, care a dispus şi deducerea din pedeapsă a arestulului preventive de la data de 25 februarie 2016 la zi.

Adrian Gălbenuşe şi-a ucis vecina de bloc în seara zilei de 15 ianuarie 2015 cu nu mai puţin de 14 lovituri de cuţit. Crima s-a petrecut în apropierea blocului în care cei doi locuiau, pe strada Toamnei din Slatina, în zona Liceului cu Program Sportiv. Vecinii spun că femeia, Norica Niţu, se întorcea de la piaţă când individul a tăbărât pe ea cu lovituri de cuţit. Medicii sosiţi la faţa locului au numărat iniţial nouă plăgi înjunghiate, opt în zona toraco-abdominală şi una la nivelul gâtului, dar medicii legişti au stabilit că femeia a fost înjunghiată de 14 ori. Una dintre lovituri i-a fost fatală victimei, pentru că arma adânc pătrunsă i-a secţionat vena jugulară şi carotida. După faptă, deşi oraşul şi localităţile din jur colcăiau de poliţişti, Adrian Gălbenuşe s-a plimbat nestingherit prin Slatina, Craiova şi Brebeni, încercând să şteargă urmele crimei, aşa cum a înţeles el s-o facă.

„Imediat după săvârşirea faptei, inculpatul a fugit de la faţa locului şi, după câteva ore, a plecat cu o maşină de ocazie spre Craiova. În jurul orelor 5.00- 6.00 dimineaţa, a doua zi, pe data de 16.01.2015, tot cu o maşină de ocazie, inculpatul a revenit în municipiul Slatina, cu intenţia de a se întoarce acasă, însă s-a speriat văzând că era prea multă lume în zona unde locuia, astfel că s-a deplasat în bazarul «Textila» pentru a cumpăra alte haine. Din bazar a cumpărat o geacă neagră şi o pereche de blugi şi, după ce a probat aceste haine, a rămas îmbrăcat în ele, iar hainele cu care fusese îmbrăcat la data săvârşirii faptei, respectiv blugi de culoare albastru deschis şi o geacă de piele de culoare galben închis, le-a pus în două pungi, aruncând blugii într-un tomberon din apropierea hotelului Senator. (…). După ce a aruncat acei blugi la tomberon, inculpatul G.A. a plecat cu acelaşi taxi în comuna Brebeni, jud. Olt, cu intenţia de a arunca şi geaca cu care fusese îmbrăcat la săvârşirea faptei. Ajuns pe raza comunei Brebeni, inculpatul s-a deplasat pe jos câţiva kilometri, de-a lungul pârâului Dîrjov şi, în afara localităţii, a aruncat geaca cu tot cu plasă în pârâu”, se arată în referatul procurorilor.

Adrian Gălbenuşe este văr cu sportivul Cristian Gălbenușe, înjunghiat mortal de un tânăr de etnie romă, Florian Gulie, într-un scandal petrecut, la mijlocul anului 2014, într-un pub din Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here