Evazioniştii reţinuţi marţi de procurorii DIICOT Olt au primit control judiciar

Cele cinci persoane reţinute, marţi, de procurorii DIICOT Olt în dosarul în care s-au efectuat mai multe percheziţii în Slatina, la locuințele mai multor persoane și la sediile unor societăți comerciale într-o acţiune vizând destructurarea unui grup infracţional bănuit de infracțiuni economice, au fost puse în libertate după ce Tribunalul Olt a respins, miercuri, cererea procurorilor de arestare preventivă, dispunând în schimb măsura controlului judiciar. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru alte două persoane pentru care procurorii solicitaseră arestul la domiciliul.

Este vorba de Constantin Pelcea, Gheorghe Piner Miricescu, Marin Gheorghe, Constantin Cîrstea şi Ştefăniţă Ciobanu, reţinuţi pentru 24 de ore şi pentru care DIICOT ceruse arestarea preventivă pentru 30 de zile, precum şi de Sorin Alin Vasile Lepădatu şi Adrian Ionuţ Nistor, pentru care procurorii ceruseră arestul la domiciliu. În toate cazurile magistraţii Tribunalul Olt au respins, însă, solicitările procurorilor, dispunând în schimb măsura controlului judiciar. pentru o perioadă de 60 de zile.

„În baza art. 227 alin. 1 C.p.p. Respinge propunerea procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Olt nr. 14D/P/2015 din 22.06.2016 de arestare preventivă a inculpatilor PELCEA CONSTANTIN, MIRICESCU PINER-GHEORGHE, GHEORGHE MARIN, CÎRSTEA CONSTANTIN , CIOBANU ŞTEFĂNIŢĂ , ca neîntemeiată. II.În baza art. 219 alin. 7 C.p.p. Respinge propunerea procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Olt nr. 14D/P/2015 din 22.06.2016, de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpaţii LEPĂDATU SORIN-ALIN-VASILE şi NISTOR ADRIAN-IONUŢ, ca neîntemeiată. III. În baza art. 227 alin. 2 C.p.p., art. 219 alin. 9 C.p.p. rap la art. 202 alin. 4 lit. b C.p.p. Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la data de 22.06.2016 până la data de 20.08.2016 inclusiv, faţă de inculpaţii Pelcea Constantin, Miricescu Piner Gheorghe, Gheorghe Marin, Cîrstea Constantin, Ciobanu Ştefăniţă, Lepădatu Sorin Alin Vasile şi Nistor Adrian Ionuţ”, se arată în încheierea Tribunalului Olt.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sprijinií de colegii lor de la Combaterea Criminalității Organizate Olt, au efectuat, marţi dimineaţă, la Slatina, sub coordonarea procurorilor DIICOT Olt, cinci percheziții la locuințele mai multor persoane și la sediile unor societăți comerciale într-o acţiune vizând destructurarea unui grup infracţional bănuit de infracțiuni economice.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional era condus de Constantin Pelcea, patronul firmei SC Sort Nef SRL, care era ajutat de Constantin Cârstea, acesta având rolul de a racola persoane care să adere la schema financiară pusă la punct de cei doi.

„În  cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2013, suspectul P. C., administrator al unei societăţi comerciale din Slatina, a iniţiat şi constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, administratori ale unor societati comerciale cu comportament de tip fantomă, specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, în domeniul comertului cu lingouri de aluminiu. În perioada menţionată , suspectul a inregistrat in evidenţa contabilă a societăţii,  facturi fiscale in valoare de 12.600.000 lei, eliberate de  către 13 societaţi comerciale de tip fantomă, administrate de către membrii grupului, prin care  s-a atestat în mod fictiv achiziţionarea de lingouri de aluminiu, in scopul de a crea aparenţa de legalitate a aprovizionarilor efectuate de către acesta, prin modalitati ilicite. Sumele de bani erau retrase de către suspecţi  în numerar din conturile societăţilor comerciale iar ulterior erau restituite liderului grupului infracţional”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Prin activitatea ilicită, membrii grupării ar fi creat un prejudiciu total bugetului de stat de peste 20.000.000 de lei, respectiv 7.729.052 de lei, prin evaziune fiscală și 12.600.000 de lei prin spălare de bani. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here