DNA spune cum acționa un fost deputat de Olt, acuzat de luare de mită, în faptele penale

Alexandru Ciocâlteu, fost manager al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Bucureşti şi fost deputat de Olt în mandatul 2004 – 2008, a instruit-o pe Petruţa Lazăr, la rândul său fost manager şi ulterior director economic la aceeaşi unitate medicală, să nege că ar fi primit bani cu titlu de mită de la reprezentantul unei firme, conform informaţiilor din rechizitoriul prin care cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

Discuţia a avut loc pe 20 ianuarie 2016 într-un restaurant din Bucureşti, unde Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr s-au întâlnit după ce ambii au fost vizitaţi pe rând de mituitor, care are calitatea de martor denunţător în cauză.

Potrivit procurorilor, Ciocâlteu se temea că ar putea fi interceptaţi, astfel că i-a propus interlocutoarei să se mute la o altă masă, fiind preocupat de îndepărtarea de zona discuţiei a celor două telefoane mobile pe care le ţinea în mână, afirmând: “nu ştiu unde dracu’ să le pun!”.

“Inculpatul Ciocâlteu Alexandru i-a comunicat inculpatei Lazăr Petruţa cum să abordeze comunicarea dacă o va mai căuta (…), pentru a evita discuţiile cu acesta, precizând: ‘sper ca acesta să nu fi avut ceva de înregistrat’. Este de subliniat şi modalitatea în care Ciocâlteu Alexandru a instruit-o pe Lazăr Petruţa cu privire la o eventuală poziţie procesuală a acesteia, în sensul de a nega primirea vreunei sume de bani cu titlu de mită, atât în ce o priveşte, cât şi referitor la Ciocâlteu Alexandru. Acesta a asigurat-o la rândul său pe Lazăr Petruţa că şi el va susţine că nu au primit bani: ‘ceea ce este foarte clar este că poţi să mergi cu mine pe nu!'”, se arată în document.

În urma discuţiilor purtate de cei doi inculpaţi cu mituitorul, dar şi din dialogul pe care l-au avut la restaurant, anchetatorii au concluzionat că martorul denunţător a spus adevărul cu privire la sumele plătite lunar cu titlu de mită.

“Din conţinutul dialogurilor (…) purtate pe de o parte de (…) cu Lazăr Petruţa, iar pe de altă parte de Lazăr Petruţa cu Ciocâlteu Alexandru, a rezultat realitatea susţinerilor numitului (…), referitoare la remiterea lunară a sumelor de bani către cei doi inculpaţi, ambii arătând că sumele respective au fost cheltuite, fără a fi depuse în vreun cont şi exprimându-şi opinia că, în acest fel, nu vor avea probleme. De asemenea, a rezultat că cei doi coinculpaţi luau sumele de bani în coautorat, fapt ce reiese inclusiv din exprimarea lui Ciocâlteu ‘ne-a dat’, la plural”, se menţionează în rechizitoriu.

Procurorii mai arată că la dosarul cauzei se regăsesc extrase de cont din perioada 2009 – 2013, puse la dispoziţie de societatea mituitorului, ce atestă efectuarea unor multiple retrageri de sume în numerar, din care o parte au fost remise de către denunţător inculpaţilor.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe 24 iunie, în stare de arest la domiciliu, pe Alexandru Ciocâlteu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Bucureşti, şi pe Petruţa Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic la aceeaşi unitate medicală, ambii pentru luare de mită.

Potrivit DNA, în 2008, în urma unei înţelegeri prealabile, Petruţa Lazăr, în calitate de manager interimar, a pretins unei persoane, cu titlu de mită, un procentaj de 5% din valoarea contractului încheiat între firma reprezentată de aceasta şi Spitalul “Sf. Ioan”.

DNA precizează că, în perioada ianuarie – august 2009, în calitate de manager, ea a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 160.000 lei pentru a facilita încheierea şi derularea contractului, inclusiv efectuarea plăţilor către firma respectivă şi încheierea de acte adiţionale.

“Începând cu a doua jumătate a anului 2009, după ce Alexandru Ciocâlteu a preluat funcţia de manager al Spitalului “Sf. Ioan”, acesta i-a pretins aceleiaşi persoane un procentaj de 5% din valoarea plăţilor şi a primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul inculpatei Lazăr, câte 10.000 lei pentru sine, pentru derularea contractului ante-menţionat, cunoscând că respectivul contract a fost încheiat în condiţii nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor adiţionale în anii 2012 şi 2013 şi pentru facilitarea efectuării plăţilor”, susţin procurorii.

DNA menţionează că, în total, suma primită de Alexandru Ciocâlteu, în perioada 2009 – 2013, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, este de 510.000.

“Începând cu a doua jumătate a anului 2009, Petruţa Lazăr a devenit director economic al spitalului. În această calitate, ea a primit, timp de 6 luni, suma de 20.000 lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea în derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-a împărţit în mod egal cu managerul Ciocâlteu. Prin urmare, în cele 6 luni, Lazăr Petruţa a mai primit 60.000 lei. În perioada martie 2010 – noiembrie 2013, prin intermediul lui Ciocâlteu, Petruţa Lazăr a mai primit suma de 450.000 lei (10.000 lei lunar), cunoscând provenienţa şi scopul primirii şi semnând în acea perioadă documente care vizau relaţia contractuală a spitalului cu acea firmă”, arată DNA.

În total, Petruţa Lazăr, după cum au reţinut anchetatorii, a primit cu titlu de mită, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, în perioada 2009 – 2013, suma de 670.000 lei.

În vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi asupra unor sume de bani în lei şi valută aparţinând celor doi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea menţinerii măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru ambii inculpaţi şi a măsurilor asiguratorii dispuse în cauză.

Alexandru Ciocâlteu a fost deputat de Olt în perioada 2004 – 2008. El a fost ales în această demnitate pe listele PRM. Ciocâlteu a părăsit acest partid în 2005, când a rămas deputat independent până în 2006. A devenit apoi membru al Partidului Democrat, ulterior membru al Partidtului Democrat Liberal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here