Amendă URIAŞĂ aplicată de Garda de Mediu Olt. Vezi cine a încasat-o şi pentru ce

Firma SC Premium Porc Negreni SRL, controlată de oameni de afaceri danezi care au preluat complexul de porci al lui Constantin Şpak de la Negreni (Scorniceşti), a fost amendată, recent, cu 50.000 de lei de Garda de Mediu Olt pentru nerealizarea la termen a unor măsuri dispuse de comisarii de mediu cu ocazia unor controale anterioare.

Mai exact, reprezentanţii SC Premium Porc Negreni SRL au demarat un proiect de renovare a patru hale de creştere a porcilor şi de montare a unor echipamente tehnologice fără ca în prealabil să fi obţinut acordul de mediu necesar în astfel de cazuri. De fapt, solicitarea pentru acord a fost depusă la Garda de Mediu Olt, dar solicitanţii nu au mai aşteptat eliberarea documentului, apucându-se efectiv de lucru. Neregula a fost descoperită de reprezentanţii Gărzii de Mediu în urmă cu mai bine de două luni, când celor de la SC Premium Porc Negreni SRL li s-a pus în vedere că trebuie să înceteze lucrările la cele patru hale. Nu s-au conformat, iar acest lucru a fost constatat luna trecută, când comisarii de mediu au descins într-un nou control la complex şi când aceştia au descoperit şi alte nereguli. Urmarea a fost aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei.

„Cea mai mare sancţiune dată de comisarii GNM – CJ Olt a fost în valoare de 50.000 de lei, dată unei societăţi comerciale pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalele anterioare, în sensul că a continuat realizarea lucrărilor de modernizare, lucrări ce fac obiectul proiectului «Renovarea 4 hale creştere porcine (fără modificări arhitecturale şi de structură), montare echipamente tehnologice (sisteme de hrănire, ventilaţie şi boxare), proiect pentru care până la data inspecţiei nu s-a emis acordul de mediu. Totodată, au fost impuse măsuri cu termene care au vizat: montare mire hidrometrice, pentru măsurarea nivelului de dejecţii stocate în laguna de stocare a dejecţiilor, pentru a se putea evalua funcţionarea în siguranţă a iazului respectiv, realizarea monitorizării emisiilor de poluanţi la limita incintei halelorde creştere a porcilor în direcţia zonei rezidenţiale cea mai apropiată şi la indicatorii NH3 şi H2S, în zona receptorului sensibil , având în vederea existenţa reclamaţiilor»”, se arată într-un comunicat de presă al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Olt.

Nu este prima oară când firma care deţine complexul de porci de la Negreni încalcă legea. OLT-ALERT a investigat această afacere încă din 2015, când a decoperit o serie de nereguli care au făcut obiectul unei anchete publicate sub titlul „Danezii de la Negreni (Scornicești) se îmbogăţesc din vânzarea porcilor încălcând legea” (amănunte AICI). Pe scurt, redactorii OLT-ALERT au descoperit că complexul de porci care era deţinut de SC Europarteners SRL, firmă ce a aparţinut omului de afaceri din Potcoava Constantin Şpak (care s-a sinucis în urmă cu cinci ani) a fost preluată, în 2013, de SC Premium Construction SRL, o firmă cu sediul în Goleşti, Vrancea, având drept acţionari o persoană juridică, DCH Internaţional A/S, din Danemarca, reprezentată legal de un anume Ols Sloth Nielsen, şi o persoană fizică, Lars Vesten Dresher, cu domiciliul tot în Danemarca (Lundsgaard Bogense). Autorizaţia integrată de mediu obţinută de Şpak a fost transferată noilor proprietari prin decizia de transfer nr. 9/20.08.2013.

După câteva luni, asociaţii de la SC Premium Construction SRL şi-au trecut afacerea pe SC Premium Porc Negreni SRL, transferând iarăşi autorizaţia integrată de mediu prin decizia nr. 1/23.05.2014. Problema este că, dacă sub SC Europarteners SRL, complexul era populat cu scroafe, afacerea bazându-se pe vânzarea de purcei, danezii au schimbat obiectul de activitate în îngrăşarea suinelor. Deci, pe amplasamentul fermei au survenit modificări, caz în care noii proprietari ai afacerii erau obligaţi să solicite revizuirea autorizaţiei integrate de mediu.

În plus, pentru că ferma este la doar câteva sute de metri de primele locuinţe din Negreni, danezii încalcă Ordinul 119/2014 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, care stabileşte distanţele minime de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi o serie de unităţi care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei. Conform acestor norme, distanţa între complexul de porci de la Negreni, care depăşeşte capacitatea de 10.000 de capete, şi locuinţele sătenilor trebuie să fie de minimum 1.500 de metri. Aici ar avea ceva de spus şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt, dar şi, de ce nu, Poliţia, în cazul în care s-au autosesiza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here