INVESTIGAȚII / Danezii de la Negreni (Scornicești) se îmbogăţesc din vânzarea porcilor încălcând legea

Firma SC Premium Porc Negreni SRL, controlată de oameni de afaceri danezi care au preluat complexul de porci al lui Constantin Şpak, de la Negreni (Scorniceşti), are o activitate care duduie de circa doi ani. Datele financiare ale societăţii cu sediul social în Vrancea arată, şi ele, destul de bine. O problemă ar fi că danezii şi-au început cu stângul activitatea în Olt, încălcând de la bun început legea şi creând disconfort sătenilor. Autorităţile locale tac mâlc. De ce?

SC Premium Porc Negreni SRL, cu sediul social în comuna Goleşti, judeţul Vrancea, a fost înfiinţată în 2008 de doi asociaţi, o persoană juridică, DCH Internaţional A/S, din Danemarca, reprezentată legal de un anume Ols Sloth Nielsen, şi o persoană fizică, Lars Vesten Dresher, cu domiciliul tot în Danemarca (Lundsgaard Bogense), avându-l ca administrator pe Kim Ostergaard, cetăţean, de asemenea, danez. În acelaşi an, cei doi asociaţi înfiinţează şi SC Premium Construction SRL, cu sediul tot în Goleşti, Vrancea, care preia complexul de porci de care se ocupa SC Europarteners SRL, firmă ce a aparţinut omului de afaceri din Potcoava Constantin Şpak, care s-a sinucis în urmă cu patru ani. Autorizaţia integrată de mediu obţinută de Şpak a fost transferată noilor proprietari prin decizia de transfer nr. 9/20.08.2013.

După câteva luni, asociaţii de la SC Premium Construction SRL şi-au trecut afacerea pe SC Premium Porc Negreni SRL, transferând iarăşi autorizaţia integrată de mediu prin decizia nr. 1/23.05.2014. Problema este că, dacă sub SC Europarteners SRL, complexul era populat cu scroafe, afacerea bazându-se pe vânzarea de purcei, danezii trag tare pe îngrăşarea suinelor. Deci, pe amplasamentul fermei au survenit modificări, caz în care noii proprietari ai afacerii erau obligaţi să solicite revizuirea autorizaţiei integrate de mediu.

În plus, pentru că ferma este la doar câteva sute de metri de primele locuinţe din Negreni, danezii încalcă Ordinul 119/2014 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, care stabileşte distanţele minime de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi o serie de unităţi care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei. Conform acestor norme, distanţa între complexul de porci de la Negreni, care depăşeşte capacitatea de 10.000 de capete, şi locuinţele sătenilor trebuie să fie de minimum 1.500 de metri. 

Ce spun oamenii

Faptul că distanţa de la complexul de porci până la primele case este de nici 500 de metri face ca, mai ales la primele ore ale dimineţii, aerul să fie de nerespirat pentru oamenii din sat. Astfel, nu mult după ce complexul a fost repopulat cu animale, sesizările localnicilor au început să curgă spre Garda de Mediu Olt, silind instituţia să ia măsuri. Garda de Mediu Olt ne-a explicat care este tehnologia de gestionare a dejecţiilor şi ventilării aerului. Dejecţiile ajung, prin canale colectoare, într-un bazin închis, apoi într-o lagună de stocare temporară a mizeriei. De aici, dejecţiile trebuie transportate în zile cu calm atmosferic, astfel încât să fie evitate pierderile. De asemenea, halele sunt prevăzute cu un sistem de ventilaţie pentru evitarea concentrării mirosurilor. Teoretic, totul este OK. Practic, însă…

„Mirosul greu se simte chiar şi iarna, dar vara este dezastru. Nu putem să respirăm, nu putem aerisi încăperile casei pentru că ne intră mirosul în casă. Când era domnul Şpak nu mirosea aşa. Ce făcea, ce nu făcea, dar nu se simţea aşa”, se plângea, nu cu mult timp în urmă, o femeie care locuieşte la marginea satului.

Alte două persoane, soţii Gheorghe, care, după pensionare, s-au retras în sat căutând liniştea de care aveau nevoie, se numără printre oamenii care, neacceptând situaţia, au sesizat instituţiile abilitate ale statului.

„Am sesizat Garda de Mediu, care mi-a răspuns că au venit şi au făcut control şi au găsit totul în regulă. Acum, ce se întâmplă, poate fi şi adevărat din punctul de vedere al faptului că, iată, azi aţi venit dumneavoastră şi nu miroase. Dar sunt zile în care nu se poate sta în curte. Dacă veniţi la ora 10.00, sigur nu miroase. Dar veniţi dimineaţa la ora 06.00, când ei dau drumul la ventilaţie pentru aerisirea halelor. Eu am stat de vorbă cu domnul director, a venit pe aici, ne-a spus că va lua măsuri, în fine; n-am crezut o clipă pentru că ce ne-a spus dumnealui erau simple invenţii”, ne-a declarat Ioana Gheorghe, adeverind şi ea că afacerea lui Şpak, care se baza pe o altă tehnică privind managementul dejecţiilor, nu crea disconfort sătenilor.

Localnicii mai spun că reprezentanţii fermei le-au oferit porci gratis, încercând să le obţină semnăturile pe un tabel.

Ce spune directorul fermei

Contactat telefonic pentru precizări pe marginea subiectului, directorul fermei, Alexandru Onea, a declarat că au fost efectuate măsurători ale aerului în zonă şi că limitele admise nu au fost depăşite.

„Miros nu prea există. Am fost şi am făcut analize, cu oameni din Slatina. Toţi strigă că sunt oamenii noştri, am adus oameni din Piteşti, din Bucureşti, au făcut toţi. Într-adevăr, poate că miroase, nu zic că nu, dar ideea este următoarea: nu uitaţi că aici mai sunt şi alţi crescători de porci, chiar cei de la case, în sistem gospodăresc”, a declarat Alexandru Onea, susţinând că localnicii depozitează bălegar în zonă publică, în vreme ce „noi nu avem niciun bălegar scos. Noi avem lagună în care se depozitează”.

Despre porcii-cadou, şeful fermei a spus că, într-adevăr, le-a propus localnicilor din zonă să primească din partea firmei carcase de porci o dată pe an, cu condiţia ca ei să nu mai crească suine în gospodăriile proprii, afirmând că astfel s-ar crea un filtru pentru protecţia animalelor crescute în fermă.

Pe de altă parte, întrebat de ce societatea a funcţionat fără să solicite revizuirea autorizaţiei integrate de mediu, Alexandru Onea a spus că nu cunoaşte amănunte, întrucât el a preluat conducerea fermei cu doar două luni în urmă. 

Autorităţile locale tac mâlc

În timpul celor două controale efectuate de comisarii de mediu anul trecut aceştia nu au putut depista mirosurile reclamate de oameni, dar au descoperit că societatea nu a făcut solicitare pentru revizuirea autorizaţiei de mediu, drept pentru care le-a fost pus în vedere reprezentanţilor firmei să declanşeze procedura reînnoirii autorizaţiei.

De asemenea, Garda de Mediu a cerut SC Premium Porc Negreni SRL „întocmirea şi transmiterea unui plan de măsuri care să demonstreze că s-au luat toate măsurile necesare pentru prevenirea poluării, în special a mirosurilor, conform art. 11, lit. a) din Legea 278/2013 privind emisiile industriale”.

„În procedura de revizuire, din cauza numărului ridicat de sesizări privind mirosurile, Colectivul de Analiză Tehnică a solicitat realizarea Bilanţului de mediu nivel II, cu accent pe calitatea aerului şi Studiu de impact asupra stării de sănătate a populaţiei”, se mai arată în răspunsul Gărzii de Mediu Olt.

 

Referitor la planul de măsuri pentru prevenirea poluării, impus de inspectorii de mediu, societatea reclamată, deşi avea ca termen data de 21 octombrie 2014, n-a făcut nimic. Reprezentanţii firmei au promis doar că respectivul plan va fi întocmit mai târziu, „pe baza concluziilor şi recomandărilor Bilanţului de mediu nivel II”.

 

Până una, alta, sătenii din Negreni riscă să rămână şi fără case, pentru că tirurile care transportă porci sau care alimentează societatea cu carburanţi sau hrană pentru animale folosesc un drum public, neasfaltate, cel mai probabil cu complicitatea autorităţilor locale, care, deşi atenţionate de localnici asupra acestui abuz, tac mâlc. De la campania electorală din 2012, primarul oraşului Scorniceşti, Cătălin Davidescu, nu a mai fost văzut prin Negreni, iar bunul său prieten şi susţinător, omul de afaceri Ion Moisescu, consilier judeţean şi lider politic, face afaceri cu firma danezilor, asigurând hrana zilnică a muncitorilor.

Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here