Se simplifică eliberarea cazierului judiciar. Ce dispare din obligaţiile solicitantului

Începând cu data de 11 iulie, pentru obținerea certificatului de cazier judiciar nu se mai solicită timbrul fiscal în valoare de 2 lei, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt. Documentul se va elibera, de regulă, pe loc, sau în cel mult trei zile de la data solicitării.

Poliția Română operaționalizează prevederile O.U.G. nr. 41 din 2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Astfel, începând cu data de 11 iulie, pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar nu se mai solicită timbrul fiscal, în valoare de 2 lei.

„Pentru a se obține un certificat de cazier judiciar în România, persoana fizică poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoțită de actul de identitate aflat în termen de valabilitate şi de chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare a serviciului, în cuantum de 10 lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Claudia Radu

Pentru a obține acelaşi tip de certificat, persoana juridică depune printr-un reprezentant legal, care trebuie să-și dovedească respectiva calitate, cererea-tip, cu datele complete de identificare și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoțită de dovada calității de persoană juridică şi de dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante, de copia de pe actul de identitate al reprezentantului legal şi de chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare a serviciului, în valoare de 10 lei.

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, se mai arată în comunicatul citat.

Astfel, la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor în bazele de date, adeverințe în care se consemnează rezultatele verificărilor.

Aceste adeverințe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în situațiile în care cererea este depusă în România.

Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor, în termen de 10 zile de la data solicitării.

Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii și numai în scopul pentru care au fost eliberate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here