Doi procurori şi un judecător de la Judecătoria Slatina, urmăriţi penal de DNA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis, recent, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care vor fi reluate cercetările asupra procurorului oltean Liviu Bălan şi asupra fostului său şef de la DIICOT Craiova, Adrian Glugă, pentru abuz în serviciu. În dosar figurează şi numele magistratului Luis Constantin de la Judecătoria Slatina.

Este vorba de dosarul nr. 118/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în care un infractor din Craiova, Costinel Diculescu, reclamă abuzul în serviciu împotriva mai multor magistraţi şi persoane fizice.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. În baza art. 335 alin. 4 C.pr.pen., constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr. 199/II-2/2016 din 8 iunie 2016 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei prin care s-a dispus infirmarea ordonanţei nr. 118/P/2015 din data de 29 septembrie 2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale în acest dosar. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 118/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei – sub aspectul infracţiunilor prevăzute de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 C.pen., art. 48 C.pen raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 C.pen. ?i art. 367 C.pen”, se arată în încheierea ÎCCJ, care este definitivă.

Dosarul a fost întocmit în urma unui scandal izbucnit la începutul anului trecut, când Costinel Silviu Diculescu a furnizat presei centrale o înregistrare audio care conţinea o convorbire telefonică între el şi procurorul Adrian Glugă, şef al DIICOT Craiova la acea vreme, Diculescu susţinând că a fost ameninţat de magistrat. Contactat de jurnaliştii de evz.ro, Glugă a respins acuzaţiile, susţinând că înregistrarea ar fi fost trunchiată.

Costinel Silviu Diculescu, soția sa, Lia Roxana Diculescu, și cântărețul Nelu Anca au fost trimiși în judecată, în aprilie 2012, de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, fiind acuzați că, în perioada 2007 – 2011, au constituit un grup infracțional şi au înșelat zeci de persoane cărora le-a promis construcția unor case în comuna Malu Mare prin intermediul agenției „Patria Imobiliare”, iar după ce au încasat banii au refuzat să încheie contractele de vânzare-cumpărare în formă autentică, scrie ziarul „Ora de Dolj”, citat de evz.ro. O parte din locuințele promise chiar au fost ridicate și date în folosință, numai că, ajutat de ceilalți membri ai grupului, Diculescu a reușit să le vândă pe unele dintre acestea, chiar dacă părțile vătămate locuiau de mai mult timp acolo, iar pe altele le-a pus gaj la bănci, fără știrea locatarilor.

Dosarul a fost instrumentat, se pare, de procurorul Liviu Bălan, subaltern al lui Adrian Glugă pe atunci, după care a revenit, pentru scurtă vreme, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. El se află acum la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, unde a plecat prin transfer. La rândul său, Adrian Glugă este în prezent delegat să ocupe funcţia de şef al Biroului de combatere a traficului de persoane şi migranţi din cadrul Structurii Centrale a DIICOT.

În dosarul în care ÎCCJ a decis redeschiderea urmăririi penale şi în care Costinel Diculescu are calitatea de petent, mai figurează, pe lângă cei doi procurori, alte patru persoane, printre care se numără judecătorul Luis Constantin de la Judecătoria Slatina şi fratele acestuia, Alin Constantin, arestat, în 2010, împreună cu mama sa, Marian Constantin, şi cu un văr al său, Tudor Constantin, în urma unui flagrant, pentru şantajarea lui Costinel Diculescu, infracţiune comisă în contul unei datorii pe care acesta din urmă ar fi avut-o faţă de familia Constantin (toţi trei au fost ulterior condamnaţi la închisoare cu suspendare, potrivit cvlpress.ro). Calitatea de intimat o mai au în dosar Cristinel Bălan, Aurel Iovan şi Liviu Safta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here