Populaţia din Olt, AVERTIZATĂ: Zone periculoase unde îmbăierea poate da BOLI GRAVE

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt recomandă populatiei, în plin sezon estival, evitarea înotului în râuri sau lacuri necontrolate epidemiologic şi care ar putea genera afecţiuni dermatologice grave.

Pe de altă parte, specialiştii din sănătate atrag atenţia persoanelor care suferă de afecţiuni
dermatologice contagioase să evite frecventarea piscinelor şi strandurilor pentru a împiedica înmulţirea bolilor de piele.

„Este bine ştiut că înotul în piscină sau in lacuri necontrolate epidemiologic este relaxant şi un exerciţiu bun pentru organism, dar este indicat ca persoanele care se cunosc cu afecţiuni dermatologice contagioase să evite frecventarea piscinelor şi strandurilor pentru a împiedica înmulţirea bolilor de piele si sa fie respectate regulamentele de functionare ale obiectivelor”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Olt.

Cele mai des întâlnite boli contrcatate în timpul verii din cauza scăldatului în locuri supraaglomerate sau neamenajate sunt conjunctivita şi otita.

„Conjunctivita se manifestă prin mâncărimi oculare, senzaţii de arsură, secreţie abundentă. Conjunctivita, atât cea bacteriană, cât şi cea virală sunt extrem de contagioase, şi dacă nu sunt luate măsuri de tratament şi prevenire, boala se poate extinde şi la celălalt ochi sau la alte persoane. „Otita se manifestă prin dureri de urechi, febră, frisoane, secreţie nazală, apetit diminuat, greaţă, vărsături, plâns nocturn, în cazul copiilor. Umezeala este unul dintre factorii care cresc riscul infecţiilor, de aceea otitele sunt mai frecvente în perioada practicării înotului”, ai precizează specialiştii.

Meningitele şi encefalitele intră în rândul bolilor care prezintă un grad foarte ridicat de risc, ajungând să fie fatale dacă se întârzie administrarea tratamentului potrivit. Acestea sunt determinate de infestarea cu virusuri prezente în ape contaminate din piscine neigienizate corespunzător.

Bolile digestive prin ingestia de apa de piscina pot fi şi ele contactate, lista bolilor de vară continuând cu acelea transmise pe cale cutanată.

Simptomele acestora sunt durerile musculare, febra, frisoanele, durerile de cap, icterul şi hemoragiile renale. Tratamentul se realizează cu antibiotice timp de două săptămâni.

Merită menţionat faptul că aceste afecţiuni dermatologice apar atât pe pielea sănătoasă, dar au o incidenţă mai mare la cei care prezintă o poartă de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziţi etc., precum zgârieturile şi rănile.

Trebuie ştiut şi faptul ca îmbăierea în apă supraclorinată duce la iritaţia pielii, la înroşirea pielii şi ochilor, la mâncărimi, uscăciune, eczemă şi la alergii.

La nivelul judeţului Olt există 16 piscine (opt în zonaSlatinei, şapte în zona Caracalului şi una în zona Corabia. Dintre acestea, doar cinci sunt autorizate din punct de vedere sanitar pentru sezonul estival 2016, iar altele două se află în curs de autorizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here