Lovitură uriașă pentru cei care își țin banii în bănci. Depozitele nu mai sunt sigure!

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, recent, ca directiva Uniunii Europene privind salvarea de la faliment a băncilor prin confiscarea depozitelor clienţilor este legală. În traducere liberă, nenorocirea este uriaşă: atenţie, români! Banii din bănci nu mai sunt siguri.

După “modelul Cipru”, mecanismul de salvare a băncilor cu banii deponenţilor (bail-in) începe să fie implementat în toată Europa fără nici o reţinere. Salvarea băncilor cu banii deponenţilor este legală, a confirmat, ieri, Curtea Europeană de Justiţie, printr-o decizie definitivă şi care arată că “împărţirea costurilor între acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni reprezintă o precondiţie pentru aprobarea, de către Comisia Europeană, a ajutorului de stat pentru o bancă aflată într-o situaţie dificilă şi nu contravine legislaţiei comunitare”.

“În principal, motivaţia este că e preferabil să confişti aceşti bani de la clienţi decât să îi primeşti cadou de la stat, adică de la contribuabili, mai ales că treaba asta din urmă ar însemna un nasol ajutor de stat. Decizia e cinică, pentru că băncile au fost ajutate şi până acum de state, şi nimeni nu şi-a pus problema că ar fi vorba de ajutoare de stat ilegale”, susţine avocatul Gheorghe Piperea.

“După părerea mea, pe chestiunea aceasta, competenţa nu aparţine CJUE, ci aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru că este vorba de a proteja dreptul de proprietate. Se pune în discuţie o ierarhie a drepturilor: ce este mai important, dreptul de proprietate al omului pe bănuţul lui care este în depozit sau «dreptul» băncii respective de a se salva de la faliment? Pe altă parte, eu cred că vestea aceasta este o nenorocire pentru Italia, care nu va mai avea altă soluţie, decât să ia banii deponenţilor, ca să salveze băncile italiene. O să iasă lumea în stradă. Acolo, băncile sunt foarte vechi şi, realmente, sunt finanţate din depozitele oamenilor”, a mai adăugat Piperea.

Cu alte cuvinte, mai spune avocatul, “pentru lideri europeni ca Matteo Renzi, decizia CJUE pică foarte prost. El va trebui să decidă dacă dă de la buget 40 miliarde euro pentru a salva cele trei-patru bănci falite sau dacă va permite ca aceşti bani să fie luaţi de la deponenţi. Că de închis aceste bănci nu se pune problema. Iar decizia italienilor va fi clonată peste tot, inclusiv în România. Ce, credeţi că nu mai sunt bănci falite?”
Sursa: e-national.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here