Salubris pierde afacerea cu gunoiul din Slatina, primită pe 25 de ani de la Administraţia Vâlcov

Firma care se ocupă cu colectarea şi transportul gunoiului menajer în Slatina, SC Salubris SA, va pierde această afacere după ce municipalitatea va modifica, unilateral, contractul pe care l-a semnat cu această societate privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare al municipiului. Potrivit surselor OLT-ALERT, firma controlată de omul de afaceri Nandor Katona va rămâne, totuşi, să se ocupe cu măturarea şi deszăpezirea străzilor.

Această măsură este obligatorie pentru ca Primăria Slatina să rămână membră în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Olt – Eco”, beneficiind de proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor”, finanţat din fonduri europene şi care va deservi întreg judeţul Olt, prin colectarea, transportul şi prelucrarea deşeurilor la centrul de management integrat al deşeurilor de la Bălteni.

Primul pas va fi făcut de Consiliul Local Slatina în şedinţa ordinară de joi, când va fi supus dezbaterii şi adoptării un proiect de hotărâre privind „avizarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare a localităţilor din judeţul Olt şi aprobarea propunerilor de modificare a acestuia”. Ulterior, va fi modificat unilateral contractul cu SC Salubris SA, care nu se va mai ocupa de gunoi, ci doar de măturarea şi deszăpezirea străzilor.

În caz contrar, municipiul-reşedinţă de judeţ va fi exclus din ADI „Olt-Eco” şi va fi obligat să suporte parte din investiţiile de care a beneficiat. De asemenea, în cazul de declarare ca neeligibile a tuturor cheltuielilor proiectului, „Consiliul Judeţean Olt va solicita municipiului Slatina daune egale cu valoarea proiectului în sumă de 112.000.000 lei şi nu va putea depozita deşeurile la depozitul de la Bălteni”, aşa cum se arată în adresa numărul 64669/04.07.2016, emisă de către Consiliul Judeţean Olt şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  „Olt-Eco”, prin care se pune în vedere municipiului Slatina să adopte Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare a localităţilor din judeţul Olt.

Primăria Slatina a semnat, în 2010, un nou contract cu SC Salubris SA, sub numărul 11295/25.08.2010, pe o perioadă de 25 de ani, deşi primarul de atunci al oraşului, Darius Vâlcov, cunoştea faptul că Slatina devenise membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Olt – Eco” şi că în câţiva ani urma să devină funcţionabil proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De altfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean au atras atenţia atunci tuturor administraţiilor publice locale asupra faptului că nu trebuie să mai semneze asemenea contracte pe perioade foarte lungi de timp.

În prezent, pentru serviciile prestate, Salubris SA încasează în jur de 300.000 de lei pe lună, pe timp de vară, şi aproximativ 500.000 de lei pe lună, pe timp de iarnă, de la Primăria Slatina, la care se adaugă banii încasaţi de la populaţie în baza contractelor individuale încheiate cu slătinenii. Pe de altă parte, SC Salubris SA achită municipalităţii o redevenţă de numai 35.000 euro pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here