VIDEO CJ Olt dă peste 4,3 milioane lei primăriilor de comune. Unde merg cei mai mulţi bani

În prima şedinţă ordinară a noului Consiliu Judeţean Olt, desfăşurată joi, aleşii judeţului au adoptat un proiect de hotărâre referitor a repartizarea unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea tuturor bugetelor locale ale comunelor, care totalizează 4.335.000 lei. Banii urmează să fie cheltuiţi pentru achitarea erieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi de capital, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită co-finanţare locală.

Banii din care primăriile vor plăti arieratele sunt repartizaţi în ordinea cronologică a vechimii acestora, potrivit proiectului de hotărâre adoptat. Suma cea mai mare, de 190.000 de lei, va intra în bugetul comunei Oboga, urmată de cea de 140.000 de lei, care va ajunge în bugetul localităţii Dobrun. Sume mai mari faţă de majoritatea localităţilor vor mai primi primăriile comunelor Orlea (90.000 lei), Ianca (90.000 lei), Gostavăţu (80.000 lei), Radomireşti (80.000 lei), Fărcaşele (60.000 lei), Tia Mare (60.000 lei), Fălcoiu (50.000 lei) Movileni (50.000 lei). La antipod se află localităţile Brastavăţu, Brebeni, Crâmpoia, Cungrea, Deveselu, Iancu Jianu, Icoana, Izbiceni, Osica de Sus, Rotunda şi Studina, care vor primi doar câte 15.000 de lei. Restul localităţilor primesc câte 40.000 de lei fiecare.

Despre modul de repartizare a banilor a dat explicaţii, după şedinţă, preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Oprescu.

„Încă din primăvară, Consiliul Judeţean Olt a oprit nişte bani, din sume defalcate din TVA, pe bani pe care i-am avut la dispoziţie şi pe care, astăzi, i-am repartizat tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. Aşa cum am promis şi la începutul mandatului meu, că voi fi preşedintele tuturor oltenilor, au primit bani toate localităţile, mai puţin oraşele, pentru că suma pe care noi am aprobat-o astăzi a fost foarte mică. Am zis să punem la dispoziţia comunelor bani, pentru că acestea sunt cele mai vitregite de noua formulă de buget şi nu le ajung banii. Toate cele 104 comune, pe care le are judeţul Olt, au primit câte o sumă de bani din ce am avut, astăzi, de împărţit. Nu s-a ţinut cont doar de arierate, s-a ţinut cont şi de cofinanţarea investiţiilor. Suma totală împărţită este de 4.335.000 lei”, a declarat şeful Consiliului Judeţean Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here