Minoritatea liberală a învins majoritatea pesedistă în Consiliul Local Slatina. Iată cum

Cei şapte consilieri liberali au învins, joi, majoritatea pesedistă în şedinţa ordinară a Consiliului Local Slatina, blocând adoptarea unuia dintre cele mai importante proiecte de hotărâre supus dezbaterii. Este vorba de proiectul privind avizarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare a localităţilor din judeţul Olt şi aprobarea propunerilor de modificare a acestuia, care reprezintă primul pas al municipalităţii în a rezolva problema proprie a salubrizării în contextul implementării proiectului „Managementul Integrat al Deşeurilor” în judeţul Olt. Problema este că proiectul respins de liberali cuprindea un punct susţinut public chiar de către consilierul liberal Andrei Iordache, preşedintele PNL Olt.

Este vorba de încercarea municipalităţii de a modifica respectivul regulament astfel încât contractul pe care îl are încheiat cu SC Salubris SA, operatorul privat căruia i-a fost delegat serviciul de salubritate al oraşului pe 25 de ani, să rămână valabil şi după ce proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor” în judeţul Olt va intra în vigoare. Astfel, Slatina nu va plăti pealiităţi nici către Salubris SA în eventualitatea rezilierii unilaterale a contractului aflat în vigoare, nici către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco”, în condiţiile în care ar renunţa la calitatea de membru.

Or, această variantă a fost susţinută public de preşedintele PNL Slatina, consilierul local Andrei Iordache, care a propus-o recent. „Evident că trebuie găsită o soluţie. Din punctul nostru de vedere, soluţia este ca în urma acesteia Slatina şi slătinenii să nu plătească niciun leu despăgubire. Iar la acest rezultat se poate ajunge doar integrând contractul de salubrizare, pe care Primăria Slatina îl are, în Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Andrei Iordache.

Asta până joi, când în şedinţa ordinară a Consiliului Local Slatina, toţi cei şapte consilieri ai PNL, în frunte cu Iordache, au votat împotriva proiectului cu pricina, care n-a trecut, în condiţiile în care avea nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor pentru a fi adoptat.

„Anexa doi spune să se integreze actualul serviciu de salubrizare în Masterplanul judeţean. Înainte să puneţi căruţa înaintea boilor, ar fi trebuit să veniţi cu un acord scris negru pe alb că sunt de acord şi Primăria Slatina şi consiliul judeţean cu integrarea acestui serviciu de salubrizare în Masterplan”, a spus, pe nepusă masa, înainte de trecerea la votul pe acest proiect, Andrei Iordache.

Mesajul său a avut drept urmare votul împotriva proiectului de act normativ, care n-a trecut pentru că avea nevoie de votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali.

„Noi trebuia să votăm un regulament prin care reprezentanţii Slatinei să meargă şi să ceară integrarea operatorului nostru de gunoaie. Dumneavoastră aţi blocat acest lucru. Dacă se integra operatorul, Slatina nu plătea nici acestei societăţi daune, într-un eventual proces, nu plătea nici consiliului judeţean. Era singura posibilitate pe care Slatina o avea să nu plătească daune. Dumneavoastră, domnule Iordache, împreună cu consilierii dumneavoastră, aţi blocat acest lucru. Dacă este să o luăm pe extindere de răspundere, s-ar putea ca, într-un eventual proces de daune, să se exindă răspunderea”, le-a strigat primarul Slatinei, Emil Moţ, liberalilor, acuzându-i de campanie politică pe acest subiect.

Dacă Primăria Slatina nu va rezolva problema salubrităţii, municipiul-reşedinţă de judeţ va fi exclus din ADI „Olt-Eco” şi va fi obligat să suporte parte din investiţiile de care a beneficiat încadrul proiectului „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De asemenea, în cazul de declarare ca neeligibile a tuturor cheltuielilor proiectului, „Consiliul Judeţean Olt va solicita municipiului Slatina daune egale cu valoarea proiectului în sumă de 112.000.000 lei şi nu va putea depozita deşeurile la depozitul de la Bălteni”, aşa cum se arată în adresa numărul 64669/04.07.2016, emisă de către Consiliul Judeţean Olt şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  „Olt-Eco”, prin care se pune în vedere municipiului Slatina să adopte Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare a localităţilor din judeţul Olt.

Primăria Slatina a semnat, în 2010, un nou contract cu SC Salubris SA, sub numărul 11295/25.08.2010, pe o perioadă de 25 de ani, deşi primarul de atunci al oraşului, Darius Vâlcov, cunoştea faptul că Slatina devenise membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Olt – Eco” şi că în câţiva ani urma să devină funcţionabil proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De altfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean au atras atenţia atunci tuturor administraţiilor publice locale asupra faptului că nu trebuie să mai semneze asemenea contracte pe perioade foarte lungi de timp.

În prezent, pentru serviciile prestate, Salubris SA încasează în jur de 300.000 de lei pe lună, pe timp de vară, şi aproximativ 500.000 de lei pe lună, pe timp de iarnă, de la Primăria Slatina, la care se adaugă banii încasaţi de la populaţie în baza contractelor individuale încheiate cu slătinenii. Pe de altă parte, SC Salubris SA achită municipalităţii o redevenţă de numai 35.000 euro pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here