Amendă record pentru SC Premium Porc SRL Negreni. Poate rămâne fără autorizaţie de mediu

Oamenii din Negreni reclamă de mai mulţi ani faptul că ferma de porci este situată la doar 500 de metri de primele locuinţe, deşi normele de igienă şi sănătate privind mediul de viaţă al populaţiei prevăd ca distanţă să fie de minimum 1.500 de metri. Încă de la demararea activităţii societăţii, ei au sesizat instituţiile abilitate ale statului cu privire la disconfortul creat de această societate. Mai mult, sătenii din Negreni riscă să rămână şi fără case, pentru că tirurile care transportă porci sau care alimentează societatea cu carburanţi sau hrană pentru animale folosesc un drum public, neasfaltat.

Potrivit unui comunicat de presă, cel mai recent control a fost făcut de o echipă formată din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean Olt şi ai Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu. Comisarii au avut ca scop soluţionarea aspectelor privind disconfortul produs de mirosul generat de activitatea de  creştere a porcinelor, de utilizarea „lagunei” pentru stoparea dejecţiilor porcine şi verificarea realizării măsurilor stabilite prin nota de constatare întocmită cu ocazia controlului anterior.

Oficialii Gărzii de Mediu au constatat mai multe nereguli, valoarea totală a celor trei sancţiuni aplicate fiind de 200.000 lei. Prima amendă, în valoare de 100.000 lei, a fost aplicată pentru încălcarea prevederilor autorizaţiei de mediu. Pentru că nu au realizat în totalitate şi la termen măsurile impuse, în urma controlului anterior, reprezentanţii societăţii au fost sancţionaţi cu o amendă de 50.000 lei. O altă amendă, tot de 50.000 lei, a fost aplicată pentru lipsa acordului de import/export şi a autorizaţiilor privind organismele modificate genetic, conform prevederilor legale.

De asemenea, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au solicitat APM Olt emiterea notificării prealabile, cu termen de 60 de zile, în vederea suspendării autorizaţiei de mediu, după expirarea termenului impus prin notificare.

„Totodată, au fost impuse măsuri cu termene care au vizat: eliminarea/valorificarea deşeurilor provenite de la lucrările de renovare, interzicerea eliminării deşeurilor în afara spaţiilor autorizate şi adoptarea de măsuri pentru aplicarea celor mai bune tehnic disponibile în vederea reducerii mirosurilor provenite din stocarea şi eliminarea dejecţiilor, conform recomandărilor din documentaţia tehnică de expertizare a lagunei; întocmirea documentelor privind generarea, transportul şi eliminarea deşeurilor, cât şi dotarea tuturor instalaţiilor generatoare de poluanţi în atmosferă cu sisteme eficiente de colectare şi dirijare a emisiilor fugitive”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu au mai precizat că inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificării reclamaţiilor.

„O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în luna iulie 2016 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, au fost soluţionate un număr de 25 de reclamaţii care au vizat disconfortul produs de mirosul generat de activitatea de creştere a porcinelor, depozitări necontrolate de deşeuri, deversări de ape uzate menajare, aspecte privind calitatea aerului, tăieri de vegetaţie din afara fondului forestier”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

În data de 5 iulie, comisarii Gărzii de Mediu Olt anunţau că au amendat SC Premium Porc SRL Negreni cu 50.000 lei pentru nerespectarea legislaţiei de mediu.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Pana când au reușit le intre in buzunare și după n sesizări nimeni nu le mai face nimic în timp ce noi suportam mirosul de căcat și ne îmbolnăvim iar alții se îmbogățesc.
    Pai pana când?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here