Prefectul de Olt a demis doi primari, în aceeaşi zi. Vezi motivele care au stat la baza deciziei

Cezar Filip, primarul din comuna Osica de Sus, şi Marin Mihăeşteanu, primarul din comuna Sprâncenata, au fost demişi, joi după-amiază, prin două ordine ale prefectului de Olt prin care se constată încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatelor lor. Ambii edili se aflau la primul mandat, obţinut pe 5 iunie. Cele două ordine au fost emise în urma unor referate ale secretarilor celor două localităţi.

În cazul lui Cezar Filip, ordinul de prefect a fost emis ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale potrivit căreia şi primarii condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatele. Primarul comunei Osica de Sus are o condamnare definitivă pentru fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals, fapte săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de agent agricol în cadrul primăriei. În octombrie 2013, acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Din probele administrate la urmărirea penală s-a reţinut că, în perioada 2000 – 2009, o societate din Bucureşti a cumpărat pe raza judeţului Olt mai multe suprafeţe de teren, pe bază de chitanţă de mână în care a stipulat un termen de întocmire a contractului de vânzare cumpărare. Cu ocazia emiterii chitanţei de mână, societatea achita contravaloarea terenurilor către proprietarii care predau o copie de pe cartea de identitate şi de pe titlul de proprietate asupra terenului.

În aprilie 2012, societatea din Bucureşti a angajat un avocat din cadrul Baroului Olt pentru a introduce acţiuni la Judecătoria Caracal în vederea obţinerii unor hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare a suprafeţelor de teren respective. La cererea de chemare în judecată trebuiau anexate chitanţa de mână, copie de pe titlul de proprietate, copie de pe cartea de identitate a proprietarului, certificatul de sarcini eliberat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi certificat fiscal eliberat de Primăria Osica de Sus.

Anchetatorii au arătat că pentru procurarea documentelor, reprezentantul societăţii l-a contactat pe Cezar Filip, la acea dată agent agricol la Primăria comunei Osica de Sus, care cunoştea situaţia cadastrală a terenurilor achiziţionate de societate şi, în schimbul unui comision, s-a angajat să ridice de la OCPI certificatele de sarcini şi de la Primăria Osica de Sus, certificatele fiscale primind contravaloarea taxelor necesare eliberării acestor documente.

„Inculpatul F. C. a falsificat prin scanare un număr de 63 certificate de sarcini, însuşindu-şi sumele de bani primite de la societatea din Bucureşti, S. P. şi B. I. pentru a achita contravaloarea eliberării acestor acte la OCPI Olt. In aceeaşi perioadă, inculpatul F. C. a aplicat ştampila Primariei Osica de Sus pe un formular de certificat fiscal, pe care apoi l-a xeroxat în mai multe exemplare şi, completându-l cu datele persoanelor ce vindeau terenurile, a contrafăcut semnăturile de la „primar” şi „întocmit”, însuşindu-şi contravaloarea taxelor pentru eliberarea acestor documente. Toate documentele reale şi false au fost predate de către inculpatul F. C. martorului B. M. şi apoi depuse la Judecătoria Caracal de către martorul S. C. împreună cu cererile de chemare în judecată. În perioada respectivă, inculpatul şi-a însuşit în total de la părţile vătămate suma de 7276 lei, din care pentru certificatele de sarcini suma de 6300 lei şi pentru cele 61 de certificate fiscale suma de 976 lei”, precizau procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Cezar Filip a recunoscut cele trei fapte penale, respectiv fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals atât la urmărirea penală, cât şi în faţa instanţei de judecată cu ocazia audierii sale, iar în decembrie 2013 a fost condamnat de Judecătoria Caracal la doi ani de închisoare cu suspendare, instanţa stabilind un termen de încercare cu o durată de 4 ani. Nefiind contestată, decizia a rămas definitivă, iar termenul de încercare n-a expirat încă.

De cealaltă parte, Marin Mihăeşteanu, primarul comunei Sprâncenata a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, în iunie 2013. Potrivit ANI, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 mai 2011 – 7 martie 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar al comunei Sprîncenata, cât şi cea de administrator al unei societăţi comerciale.

Marin Mihăeşteanu nu a contestat raportul ANI prin care era constatată starea de incompatibilitate, raportul devenind astfel definitiv şi echivalând acum cu pierderea mandatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here