Rezultate surprinzătoare la Bac pentru elevii din Olt! Ce s-a întâmplat cu notele anul acesta

Anul acesta, rezultatele la examenul de Bacalaureat stârnesc reacţii controversate mai mult ca oricând şi scot la iveală situaţia îngrijorătoare din sistemul de învăţământ românesc. De ce sunt rezultatele atât de slabe? Dacă e să ne luăm după spusele liceenilor, aceştia dau vina fie pe subiectele prea dificile, fie pe diverse greşeli de exprimare în enunţurile primite. De cealaltă parte, profesorii susţin că elevii nu mai sunt deloc interesaţi de şcoală şi, în schimb, îşi petrec timpul pe Internet. Indiferent de situaţie, un lucru este cert! Elevii alocă din ce în ce mai puţine ore studiului, iar acest lucru se reflectă în mod direct în notele obţinute la Bac.

Cu scopul de a analiza evoluţia ratei de promovare la Bac a elevilor din Olt în ultimii doi ani şi pentru a vedea pe ce pozitii se situează acesta în topul celor mai bune judete din acest punct de vedere, specialistii Books Express au realizat un studiu de piaţă pe baza datelor oferite de Google în 2015 şi 2016.

Spre deosebire de sesiunea iunie-iulie 2015 a Bacalaureatului, când 57.10% dintre elevii din Olt au luat notă de trecere la examen, fiind pe locul 34 la nivel naţional, în 2016 s-a înregistrat o creştere de 2.60%. Cifrele scot în evidenţă faptul că liceenii din judeţul Olt au învăţat mai mult anul acesta, iar judeţul Olt s-a mentinut pe locul 34 în topul naţional. Cu toate acestea, dintr-un total de 56 de medii de 10 în toată ţara, judeţul Olt nu are nici o singura medie generală de 10, la fel ca anul trecut.

De asemenea, o altă parte a analizei Books Express scoate la iveală modul în care s-au schimbat preferinţele locuitorilor judeţului Olt pentru cărţi, existând o legatură strânsă între aceste rezultate şi notele obţinute de elevi la examenul de Bacalaureat. Câţi tineri din judeţul Olt mai citesc în zilele noastre? Şi, mai ales, care sunt cărţile de care sunt atraşi? Într-o perioadă în care tot mai mulţi specialişti în domeniul educaţiei trag semnale de alarmă în legătură cu lipsa de preocupare a tinerilor pentru lectură şi studiu, aceştia îşi indreaptă atenţia către altă direcţie.

În acest sens, o creştere spectaculoasă s-a înregistrat la cărţile de colorat pentru adulţi, fiind un nou trend pe plan autohton, cu tot mai multe persoane care achiziţionează online astfel de produse. În Olt, este vorba despre o majorare de peste 340% în ultimul an, ceea ce denotă faptul că aceste cărţi şi-au câştigat notorietatea într-un timp foarte scurt.

“Cărţile reprezintă un domeniu complex, paleta de produse fiind foarte variată. În mod surprinzător, cărţile de colorat pentru adulţi au devenit tot mai căutate”, a declarat Bogdan Dumitru, Managing Partner Books Exppress.

În ceea ce priveşte interesul pentru cărţile în limba engleză versus cele din literatura română, din analiza reiese faptul că oltenii au fost mai atraşi de autorii clasici români. La această categorie s-a înregistrat o creştere de 5.03% în ultimul an, în timp ce volumul de căutari de pe Google pentru cărţile în limba engleză s-a majorat doar cu 7.69%. Acest lucru poziţionează judeţul Olt pe locul 20 în topul naţional cu privire la interesul pentru volumele în limba lui Shakespeare.

Analiza Books Express a identificat şi cele mai populare cărţi pe care locuitorii judeţului Olt le oferă cadou. „Pe prima poziţie în top se află World of Warcraft, urmată de Mechanical and Metal Trades Handbook şi The Toyota Way Fieldbook”, încheie Bodgan Dumitru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here