Guvernul vrea să aloce mai mulți bani pentru gărzile suplimentare ale medicilor

După ce medicii au ameninţat că, de luni, nu mai fac muncă suplimentară, guvernul ia măsuri! Executivul a decis creşterea plăţii pentru gărzile acestora. Fondurile necesare cheltuielilor, aproximativ 100 de milioane de lei, vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar.

„Anunţul Ministerului Sănătăţii demonstrează că au înţeles, în sfârşit, că există obligaţia de a se plăti gărzile raportat la salariile de bază din 2016 – august! Nu este nici o concesie, nici o negociere, ci simplă recunoaştere a unei realităţi legale! Totuşi există mai multe aspecte care necesită comentarii suplimentare. Ministerul vorbeşte de eventualitatea platii salariilor raportate la salariul actual abia din luna octombrie, ceea ce este, din păcate, încă o dovadă că unii nu vor să accepte realitatea. OUG 20 pe 2016 este în vigoare, face trimitere la salariul de bază. Aşa că managerii nu au decât varianta de a trece la plata gărzilor fracţia de salariu pe oră corespunzătoare salariului actual. Oricare altă suma trecută ca baza de calcul ar fi ilegală”, remarcă medicul Sorin Paveliu, într-o postare pe Facebook, făcând totodată precizarea că nu este nevoie de nici un alt act normativ pentru a se întocmi aceste contracte deşi, în opinia sa, ar trebui să existe şi un Regulament de gărzi actualizat.

Reacţiile vin după ce Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici să intre în vigoare din luna octombrie. Creșterea veniturilor pentru gărzi va fi finanțată printr-un control mai strict al cheltuielilor și prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanță de Urgență potrivit discuţiilor din Guvern.

Reprezentanţii ministerului Sănătăţii mai spun că evaluează modalităţi de remunerare a medicilor rezidenţi de anii I şi II pentru gărzile pe care le fac. Într-o postare pe facebook, ministrul Vlad Voiculescu susţine că medicii sunt îndreptăţiţi să primească această mărire şi că este convins că toată ţara este de acord cu acest lucru. Mai mult, spune Voiculescu si pacientii merita respect din partea medicilor si servicii medicale fara spagă primită in plic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here