ALERTĂ: Scăpări de gaze la un bloc din Slatina. Zeci de persoane, evacuate din apartamente

Pompierii olteni au fost alertaţi, vineri după-amiază, în legătură cu existenţa unor scăpări de gaze la un bloc de locuinţe din Slatina. Zeci de persoane au fost evacuate din apartamentele de pe două scări ale blocului, lipsind din locuinţe vreme de mai bine de şase ore. Deşi echipajul CBRN din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe (ISU) Olt nu reuşise să identifice sursa mirosului de gaze, după ce pompierii au acţionat cu jeturi de apă valorile mirosului de gaz au scăzut.

Echipa CBRN (specializată pentru intervenţii în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice sau radiologice) a ISU Olt a fost alertată în jurul orei 17.35 în legătură cu existenţa unui miros de gaze în blocul D8 de pe strada Aleea Cireşului, iar 10 minute mai târziu, după ce informaţia a fost verificată şi s-a constatat că alerta este justificată, s-a trecut la evacuarea locatarilor din bloc. La solicitarea pompierilor, 25 de persoane şi-au părăsit locuinţele, printre acestea numărându-se şi o femeie care nu se poate deplasa singură, ea primind sprijinul salvatorilor.

„La ora 17.35 a fost alertată echipa CBRN, iar la ora 17.45 s-a trecut la evacuarea locatarilor  de pe scările A şi B din bloc, ca măsură de siguranţă până la identificarea sursei de miros”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU, plutonierul major Alin Băsăşteanu.

Persoanelor evacuate li s-a pus la dispoziţie internatul de elevi al Colegiului Naţional „Ion Minulescu” până la trecerea pericolului.

În cele din urmă, echipajul CBRN a identificat prezenţa gazului butan în spatele blocului, în zona unui beci, dar sursa propriu-zisă nu a fost încă descoperită. Cu toate acestea, concentraţia de gaze nu a pus în pericol populaţia, a asigurat purtătorul de cuvânt al ISU.

„Concentraţia de gaze nu pune în pericol populaţia, aceasta fiind de 20 de ori mai mică decât nivelul la care s-ar putea declanşa o explozie. Totuşi, s-a luat măsura evacuării pentru că, deşi mică, concentraţia este constantă. Se fac monitorizări şi se caută în continuare sursa mirosului”, a precizat Alin Băsăşteanu.

Oamenii s-au putut întoarce în apartamente aproape de miezul nopţii, după ce pompierii au acţionat cu jeturi de apă în zona în care persista mirosul de gaz, ulterior acestei manevre rezultând valori mai mici ale mirosului.

„Cu autospeciala de stingere şi cu echipamentul CBRN se vor asigura măsurile de prevenire şi se vor evalua periodic valorile”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here