VIDEO Ce spune Marius Oprescu despre scandalul pe tema salubrităţii din CL Slatina

Întrebat, joi, de jurnalişti, despre cum va fi, până la urmă, rezolvată problema salubrităţii în Slatina, în condiţiile în care propunerile de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare nu au trecut nici în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Slatina, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a spus că proiectul de hotărâre căruia liberalii se opun va trece în următoarea şedinţă.

Este vorba de proiectul de avizare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare a localităţilor din judeţul Olt şi aprobarea propunerilor de modificare a acestuia, astfel încât Slatina să poată participa, ca membră cu drepturi depline a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Olt – Eco”, la proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor”. Supus aprobării în două rânduri în plenul şedinţei consiliului municipal, de tot atâtea ori proiectul nu a putut trece pentru că majoritatea care îl susţine nu a reuşit să adune voturile a două treimi din numărul consilierilor în funcţie (condiţie obligatorie pentru că este vorba de o iniţiativă care ţine de patrimoniul oraşului), deşi PSD şi ALDE deţin cele două treimi în legislativ. Asta pentru că, în primul rând pentru că liberalii se opun, iar în al doilea că, de fiecare dată, a lipsit câte un ales local din linia majorităţii.

„Este o majoritate în Consiliul Local Slatina care doreşte să facă parte din acest proiect şi care şi-a asumat că va trece acest proiect, dar din cauza perioadei de vacanţă de vară, nu au reuşit să se întâlnească toţi consilierii. Fiind un proiect de patrimoniu, este nevoie de două treimi, iar împreună cu partenerii noştri de la ALDE avem două treimi în Consiliul Local Slatina. Dar, repet, din cauza vacanţelor nu au venit la şedinţă toţi consilierii. Sperăm ca în cel mai scurt termen să avem o nouă şedinţă de consiliu local la Slatina şi acel regulament să treacă pentru a putea continua proiectul”, a declarat Marius Oprescu.

Miercurea trecută a fost a doua oară consecutiv când liberalii s-au opus aprobării proiectului, după ce, luna trecută, au votat împotriva adoptării actului normativ. A existat şi un soi de trădare din partea unuia dintre consilierii PSD, care a lipsit de la şedinţă, făcând jocul liberalilor şi de a cărui prezenţă ţinea întrunirea a două treimi din voturi ca proiectul să treacă.

Primăria Slatina a semnat, în 2010, un nou contract cu SC Salubris SA, sub numărul 11295/25.08.2010, pe o perioadă de 25 de ani, deşi primarul de atunci al oraşului, Darius Vâlcov, cunoştea faptul că Slatina devenise membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Olt – Eco” şi că în câţiva ani urma să devină funcţionabil proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De altfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean au atras atenţia atunci tuturor administraţiilor publice locale asupra faptului că nu trebuie să mai semneze asemenea contracte pe perioade foarte lungi de timp.

„Greşeala” Administraţiei Vâlcov pune într-o mare dificultate municipalitatea actuală. Dacă Primăria Slatina nu va rezolva problema salubrităţii, municipiul-reşedinţă de judeţ va fi exclus din ADI „Olt-Eco” şi va fi obligat să suporte parte din investiţiile de care a beneficiat încadrul proiectului „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De asemenea, în cazul de declarare ca neeligibile a tuturor cheltuielilor proiectului, „Consiliul Judeţean Olt va solicita municipiului Slatina daune egale cu valoarea proiectului în sumă de 112.000.000 lei şi nu va putea depozita deşeurile la depozitul de la Bălteni”, aşa cum se arată în adresa numărul 64669/04.07.2016, emisă de către Consiliul Judeţean Olt şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  „Olt-Eco”, prin care se pune în vedere municipiului Slatina să adopte Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare a localităţilor din judeţul Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here