FOTO/VIDEO Alro Slatina investeşte 115 milioane de lei în cercetare-dezvoltare

Alro SA Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa continentală, va achiziţiona echipament de cercetare-dezvoltare în valoare de peste 115 milioane de lei, în cadrul unui proiect cofinanţat din fonduri comunitare prin Ministerul Fondurilor Europene. 

Proiectul este intitulat “Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare” şi prevede achiziționarea a trei tipuri de echipamente de cercetare-dezvoltare: „echipament independent pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu, echipament independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunilor interne din tablele din aliaje de aluminiu cu grosimi mai mici de 20 mm şi echipament independent pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu”.

Proiectul este cofinanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, valoarea sa este de peste 115 milioane de lei, din care aproape 36 de milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă europeană. Contractul de finanţare a fost deja semnat la începutul lunii septembrie, au anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii companiei.

conf-presa-alro

Reprezentanţii ALRO, în conferinţă de presă

„Produsele la care vor fi utilizate aceste investiţii sunt unele dintre cele mai sofisticate produse din metalurgia aluminiului. Vorbim de produse care se folosesc de exemplu preponderent în structura de rezistenţă a aeronavelor, în părţile delicate ale autoturismelor, şi în general produse care presupun un efort consistent atât de dezvoltare, dar şi în producţia curentă. Obiectul proiectului în sine e reprezentat de un ansamblu de trei echipamente. Unul dintre acestea este cel pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu, celălalt este un echipament pentru eliminarea tensiunilor interne, inerente în primul pas, iar al treilea echipament este cel pentru cercetare procesului de îmbătrânire artificială. Echpamente semilare avem şi în momentul de faţă în operare. Avem experienţă, ştim ce se face cu aceste echipamente, ştim cum să le utilizăm. Diferenţa este că între echipamentele existente, utilizate în producţia curentă, aceste echipamente au anumite caracteristici care permit o investigare mult mai în detaliu, şi mult mai rafinată a proceselor care au loc acolo”, a explicat. joi, Ioan Sava, directorul Direcţiei Calitate Tehnic Investiţii, în cadrul căreia funcţionează departamentul Cercetări.

De la întâlnirea cu presa nu a lipsit reprezentantul firmei de consultanţă în cadrul proiectului, Victor Caţavei, consultantictor aţavei, care a explicat că, graţie acestui proiect, Alro va trece de la producţia de la producţia de masă la cea de top. „Practic, acest proiect are ca beneficiar direct însăşi compania Alro, tocmai prin prisma faptului că îi va permite să pătrundă pe un segment de piaţă prin acest proiect de cercetare-dezvoltare şi să atragă noi segmente de clienţi cu caracteristici speciale. Se va merge de la o producţie de masă la o producţie de top, astfel încât clienţii Alro să poată fi măriţi ca număr, iar pe de altă parte, în portofoliul de clienţi să poată fi aduse aceste companii de renume mondial pe domeniul automotive şi domeniul aeronautic, inclusiv mărcile de top din lume precum Boeing sau Airbus”, a spus Victor Caţavei.

productie-alro-vimetco

Proiectul va fi implementat în secţiile de prelucrare a aluminiului (fosta ALPROM)

Pe lângă proiectele de cercetare-inovare, Alro investește, în 2016, și în eficiență energetică, precum și în extinderea portofoliului de clienți, prin creșterea capacităților de producție de la sectorul de aluminiu procesat (table tratate termic, produse placate) și în asigurarea continuității și siguranței proceselor tehnologice ale companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here