Grevă generală în toate spitalele din ţară. Ce spun reprezentanţii Sanitas Olt

Membrii sindicatului SANITAS au anunțat, joi, că pe data de 31 octombrie toate spitalele din ţară vor intra în grevă generală după ce discuţiile cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Muncii au eşuat pe tema inechităţilor salariale din sistemul bugetar. Preşedinta Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, a dat publicităţii calendarul acţiunilor ce vor culmina cu greva generală.

Liderii SANITAS au anunţat că în octombrie vor picheta Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. Pichetările vor fi urmate de o grevă japoneză şi de o grevă de avertisment, urmând ca, în 31 octombrie, dacă problemele care îi nemulţumesc pe sindicalişti nu vor fi rezolvate, sistemul sanitar să fie paralizat de greva generală.

Membrii SANITAS au încercat, prin discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Muncii, să găsească soluţii pentru rezolvarea inechităţilor create de OUG 20/2016 şi şi OUG 43/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, însă discuţile au eşuat joi, când sindicaliştii au spus că nu mai pot avea răbdare.

„Prin cele două ordonanţe nu numai că aceste inechităţi nu dispar, dar ele sunt adâncite prin faptul că personalul TESA şi cel din asistenţa socială, şi vorbim de DGASPC-uri, au fost scoase din calcule. Or, pentru ca sistemul să funcţioneze este nevoie şi de cel care aduce oxigenul, şi de ştampila economistului, de exemplu. Cu toţii trebuie să beneficiem de o salarizare corectă şi echitabilă între categoriile de salariaţi din sistemul public”, a declarat, pentru OLT-ALERT, preşedinta SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu.

Ea a spus şi care este calendarul acţiunilor de protest până la declanşarea grevei generale.

„Începând de mîine, vom declanşa acţiuni de strângere de semnături pentru organizarea grevei generale. Avem deja un calendar al acţiunilor care începe cu Marţea Sanitas. De marţea viitoare, în fiecare zi de marţi vom picheta sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor. Apoi va fi o grevă japoneză, grevă de avertisment şi, dacă nu se va rezolva nimic, vom declanşa greva generală. Noi sperăm însă ca, până atunci, dacă guvernul nu va putea elabora şi adopta o ordonanţă, atunci măcar în parlament cele două ordonanţe existente să fie amendate astfel încât să se rezolve probleme de inechitate salarială”, a mai precizat Roxana Dumitrescu.

După pichetările sediilor celor trei ministere medicii şi asistenţii vor face grevă japoneză, în 12 octombrie. Pe 19 octombrie va fi grevă de avertisment de două ore, între 8:00 şi 10:00, iar pe 31 octombrie va fi organizată greva generală.

În timpul grevei generale, legislaţia obligă medicii şi asistenţii medicali să asigure urgenţele şi 30% din consultaţii.

Federația SANITAS are peste 110.000 de membri, angajați care lucrează în spitalele din România.

„Reprezentanţii Federaţiei SANITAS l-au informat pe ministrul Sănătăţii că membrii noştri de sindicat nu mai au răbdare şi nici nu consideră că ei sunt cei care trebuie să echilibreze bugetul în aşa măsură încât să poată elimina inechităţile salariale. Am solicitat ministrului Voiculescu să îşi facă absolut toate calculele necesare pentru ca în 15 septembrie a.c. să poată prezenta în faţa membrilor Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS, posibile soluţii viabile pentru rezolvarea inechităţilor create de O.U.G. nr. 20 şi nr. 43/2016″, preciza, în data de 5 septembrie, Sanitas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here